Ex -Yu

Izvještaj Komisije: Tijela Srba bačena u ""kontejner u krugu bolnice u Gnjilanu"

Izvještaj Komisije: Tijela Srba bačena u ""kontejner u krugu bolnice u Gnjilanu"
Foto: Srna | Izvještaj Komisije: Tijela Srba bačena u ""kontejner u krugu bolnice u Gnjilanu"

PRIŠTINA - Jedan broj Srba kidnapovanih na području Kosovskog Pomoravlja strijeljan je poslije mučenja i njihovi posmrtni ostaci su odbačeni u selu Podgrađe u opštini Gnjilane, a potom avgusta 1999. godine u masovnu grobnicu zvanu "kontejner u krugu bolnice u Gnjilanu", navedeno je u izvještaju Komisije za nestala i kidnapovana lica Vlade Srbije.

Podgrađe se nalazi neposredno uz granicu sa Sjevernom Makedonijom i u njemu se u predratnom periodu nalazilo uporište pripadnika terorističke OVK. Služilo je kao prihvatni centar novoregrutovanim pripadnicima OVK koji su sa teritorije Makedonije nesmetano prelazili granicu SR Jugoslavije.

U izvještaju Komisije za nestala i kidnapovana lica Vlade Srbije navodi se da je 24. jula 1999. godine OEBS-ov tim iz Kancelarije u Gnjilanu, koji su činili Brajan Džap i Klaudija Miler, u Podgrađu pronašao masovnu grobnicu sa 11 tijela.

"Oni su u pratnji dvojice Albanaca prevodioca ciljano došli u Podgrađe jer su imali dojavu da se na toj lokaciji nalaze tijela ubijenih Albanaca iz sela Lovce", navedeno je u izvještaju.

Informaciju da "posjete" lokaciju dobili su od zamjenika predsjednika Demokratskog saveza Kosova za region Gnjilane i kapetana KFOR-a čije je prezime Tol.

"Predstavnici OEBS-a su izvršili identifikaciju lokacije, fotografisali je i napravili video-zapis uvjereni da je riječ o Albancima", piše u izvještaju.

Uvidjevši, nakon provjere i razgovora sa mještanima sela Lovce, da posmrtni ostaci nađeni u Podgrađu ne pripadaju Albancima jer su nekoliko dana ranije već bili sahranjeni na mjesnom groblju u Lovcu, akteri ove akcije prikrivanja albanskih zločina pokušali su da prikažu da su na lokaciji u Podgrađu odbačena tijela "ubijenih" Albanaca iz sela Vlaštica.

Posmrtni ostaci 11 lica ekshumirani su od 7. do 10. avgusta 1999. godine i prebačeni u krug bolnice u Gnjilanu, gdje su više dana "trulili" u kontejneru za bolničko smeće, što je posljedica saznanja da nije riječ o ubijenim Albancima, već Srbima.

"Tokom obdukcije, u džepovima raskomadane garderobe pronađena su lični dokumenti stradalnika na osnovu kojih su 'albanski patolozi', a u prisustvu predstavnika OEBS-a i KFOR-a utvrdili da tijela pripadaju Srbima", konstatuje se u izvještaju i navodi da je nepobitno utvrđeno da su svi ubijeni bili podvrgnuti mučenjima i da su poslije "iživljavanja" strijeljani iz neposredne blizine.

To je, navedeno je u izvještaju, utvrđeno identifikacijom koja je kasnije potvrđena DNK analizom.

Klasičnom metodom identifikovano je šest tijela odmah nakon pronalaska, a petoro neidentifikovanih je sahranjeno na pravoslavnom groblju u Prištini da bi nekoliko godina kasnije DNK metodom bio utvrđen identitet i petoro preostalih ubijenih Srba nađenih u grobnici u Podgrađu čiji su posmrtni ostaci takođe predati porodicama.

Iz dostupne dokumentacije, koja je proslijeđena Haškom tribunalu i Tužilaštvu novoformiranog Specijalnog suda, pred kojim će se suditi pripadnicima OVK za zločine počinjene nad Srbima, navodi se da su pripadnici američkog KFOR-a bili upoznati o "odbacivanju tijela stradalih Srba u kontejner u krugu bolnice u Gnjilanu" i da su na neposredan način direktno odgovorni za ubistvo najmanje dvoje Srba čija su tijela nađena u "bolničkom kontejneru ili oko njega".

Pripadnici finskog KFOR-a su, prema "nečijem" nalogu, dopremili kontejner u krug gnjilanske bolnice, koja je u tom periodu bila pod direktnim nadzorom američkog KFOR-a iz obližnje baze Bondstil.

U kontejneru je pronađeno sedam kesa sa osam tijela, a pored kontejnera još šest tijela lica koja su, kako je utvrđeno obdukcijom, ubijena iz automatskog oružja.

U toj "masovnoj grobnici" pronađena su tijela i dvojice braće Svetozara i Vitomira Ristića iz Kosovske Kamenice, koje su pripadnici KFOR-a u pratnji albanskog prevodioca čije je prezime Ramabaja odveli iz kuće 23. jula 1999. godine u Gnjilane i koji su, kako su utvrdili patolozi, ubijeni "razbijanjem glave" tupim predmetima.

"Kontejner - masovnu grobnicu" su, sa ciljem zatiranja tragova zločina, albanski ekstremisti pokušali da spale.

Izvještaj o braći Ristić, kao i stradanju ostale dvanaestorice Srba potpisao je brigadni general KFOR-a Greg Peterson, koji je time jasno potvrdio sumnje porodica stradalih da je ta NATO misija znala za zločine, kao i da su albanski teroristi, uz znanje međunarodnih mirovnih snaga, pokušali da zatru tragove, ocjenjuju iz Komisije Vlade Srbije.

Zločin zvani "Kontejner - gnjilanska bolnica", navode iz Komisije, samo je jedan u nizu koji svjedoči o ćutanju pripadnika KFOR-a i drugih međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije