Ex -Yu

Jakov Sedlar ipak dobija Nagradu grada Zagreb

Jakov Sedlar ipak dobija Nagradu grada Zagreb
Jakov Sedlar ipak dobija Nagradu grada Zagreb

ZAGREB - Skupština Grada Zageba većinom glasova odlučila je danas da Nagradau grada Zagreba za ovu godinu uruči Jakovu Sedlaru, uprkos nezadovoljstvu dijela gradskih zastupnika i predstavnika srpske i jevrejske zajednice, kao i Antifašističke lige Hrvatske.

Uoči sjednice gradske skupštine ispred zgrade stare većnice održana su dva protestna skupa - za protiv dodjele nagrade Sedlaru, inače, autoru dokumentarnog filma "Jasenovac-istina", koji je izazvao mnoge polemike u Hrvatskoj i državama regiona.

Dodjeli nagrade Sedlaru usprotivio se i Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental.

Oni su, naime, smatrali da prijedlog da se nagrada dodjeli Sedlaru nije dobar jer on svojim djelima podstiče mržnju i ne priznaje zločine.

Mario Župan (HDZ) podržao je Jakova Sedlara rekavši da je riječ o dobrom prijedlogu. Dodao je da je dosta podjela na lijeve i desne te da će u takvim slučajevima uvijek biti neko ko nije zadovoljan.

Vesna Roje (HNS) izrazila je rezervu prema Jakovu Sedlaru kao dobitniku ove nagrade rekavši da ni jedan predlog za ovu nagradu do sada nije izazvao toliko polemike i protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije