Ex -Yu

Jandroković: Preko Šešeljevog incidenta se ne može preći

Jandroković: Preko Šešeljevog incidenta se ne može preći
Foto: Tanjug | Jandroković: Preko Šešeljevog incidenta se ne može preći

BEOGRAD - Šešeljev incident bio je crta preko koje nije moglo da se pređe, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon odluke hrvatske delegacije da prekine posjetu Srbiji, javlja N1 Hrvatska.

Ta televizja javlja da je Jandroković to izjavio prilikom odlaska hrvatske delegacije iz Beograda oko 15.00 sati.

Delegacija hrvatskog Sabora, na čelu sa predsjednikom, Gordanom Jandrokovićem, prekinula je posjetu Srbiji, saopšteno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Do ovoga je došlo nakon incidenta u kojem je lider radikala Vojislav Šešelj, kako se navodi, psovao hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku zastavu.

Kako se navodi u saopštenju iz kancelarije predsednika Sabora, koje prenosi Hina, Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno sa poslanikom Filipom Stojanovićem "oskrnavio hrvatsku državnu zastavu", a nakon toga, prolazeći pored članova hrvatske delegacije, uputio im je uvredljive poruke.

"Uprkos vrlo dobrom početku zvanične posjete i opredjeljenosti da napravimo najbolje za unapređenje odnosa dvije države zbog ovog čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora, prekinuli smo posjetu", navodi se u saopštenju.

Portparolka hrvatske vlade Sunčana Glavak potvrdila je hrvatskim medijima da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković razgovarao sa premjerom Andrejom Plenkovićem poslije indcidenta koji je u Beogradu napravio Vojislav Šešelj, te da su odlučili da posjeta bude prekinuta, a delegacija da se vrati u Zagreb.

Kako prenose hrvatski mediji, delegacija je izašla iz zgrade Ambasade Hrvatske i uputila se prema Zagrebu, gdje će , kako je najavljeno, po povratku održati konferenciju za novinare.

"Najoštrije se osuđuje necivilizovan i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštovanje hrvatskih simbola i uvrede na račun članova hrvatske delegacije i drugog čoveka Republike Hrvatske", rekla je portparolka Hrvatske vlade Suncana Glavak.

Premijerka Srbije i predsjednica Narodne skupštine odmah su osudile ponašanje lidera SRS, iz koje su inače ranije danas saopštili da je predsjednik te stranke gazio zastavu u skupštinskom holu, gdje se nalazila delegacija hrvatskog Sabora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije