Ex -Yu

Jednomjesečni pritvor navodnom vođi "škaljaraca"

Jednomjesečni pritvor navodnom vođi "škaljaraca"
Foto: Ilustracija | Jednomjesečni pritvor navodnom vođi "škaljaraca"

BEOGRAD - Drugi osnovni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Jovici Vukotiću iz Kotora kojeg mediji nazivaju vođom "škaljarskog klana" - organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore.

Vukotić, koji je dovođen u vezu sa brojnim kriminalnim radnjama u Srbiji, Crnoj Gori i drugim evropskim zemljama, izručen je prije dva dana Srbiji iz Turske, gdje je uhapšen. 

Portparol suda Irina Kovačević rekla je da je Vukotiću pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva i bojazni da ne ponovi krivično djelo - falsifikovanje isprave u produženom trajanju, odnosno posjedovanje falsifikovanog pasoša sa kojim je uhapšen u Turskoj prije dva dana, javili su beogradski mediji. 

Prilikom hapšenja u Turskoj Vukotić je koristio lažni makedonski pasoš. 

Za krivično djelo falsifikovanje isprave zaprijećena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina. 

Vuković je državljanin Srbije i Crne Gore. 

Beogradski mediji ranije su javili da je Vukotić označen kao vođa organizovane kriminalne grupe "škaljarci", a da su grčke vlasti 2017. godine raspisale crvenu međunarodnu potjernicu za njim zbog krijumčarenja 136 kilograma kokaina. 

U Grčkoj je protiv njega već podignuta optužnica koja ga tereti za trgovinu narkoticima, ali postoji mogućnost da predmet bude ustupljen vlastima Srbije. 

Osim šverca droge, "škaljarska grupa" se dovodi u vezu sa ubistvima, nelegalnim držanjem oružja i drugim krivičnim djelima. 

Bezbjednosne službe označile su Jovicu Vukotića kao jednog od vođa "škaljarskog klana", sa bratom Igorom Vukotićem i sugrađaninom Igorom Dedovićem. 

"Škaljarska grupa" je poznata i po ratu sa "kavačkim klanom" u kojem je do sada na obje strane u Crnoj Gori i Srbiji ubijeno više od 30 ljudi. 

Otvoreni sukob dvije grupe počeo je krajem 2014. godine kada je u španskoj luci Valensija nestalo 300 kilograma kokaina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije