Ex -Yu

Jeremić: Ne smemo dozvoliti neki novi Jasenovac

Jeremić: Ne smemo dozvoliti neki novi Jasenovac
Foto: N.N. | Jeremić: Ne smemo dozvoliti neki novi Jasenovac

BEOGRAD - Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas, povodom godišnjice hrvatske akcije "Oluja", da je Srbiji potrebna daleko promišljenija i odgovornija državna politika kako se u budućnosti našem narodu ne bi dogodio "neki novi Jasenovac - na Cetinju ili u okolini Prištine".

Jer, kako je naveo, istorija nas uči da se u dramatičnim međunarodnim previranjima poput svjetskih ratova, na čije otpočinjanje i tok ne možemo uticati, na Balkanu obično "gasi svjetlo" i izbijaju sukobi u kojima se događaju masovni zločini.

"Nemam nikakve sumnje da će Tompson jednog dana biti sahranjen u Zagrebačkoj katedrali uz najviše državne počasti, pored Ante Gotovine. Toga bi trebalo da budemo svesni prilikom formulisanja buduće politike, kako bi se izbegli novi sukobi i zlo", rekao je Jeremić na predstavljanju godišnjeg Izvještaja Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda u regionu.

Predsjednik Narodne stranke je naveo da Hrvatsku ulazak u EU "nije naročito emancipovao" kada je riječ o pravima Srba i da se to neće samo od sebe promijeniti. Zaštita prava srpske manjine bi zato trebalo, smatra Jeremić, da bude prioritet rukovodstva Srbije u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, kao i srpske diplomatije, jer druge opcije Srbija nema na raspolaganju.

"Diplomatskim i političkim angažovanjem - bilateralno i u okviru međunarodnih organizacija - moramo učiniti sve da aktuelno stanje bude popravljeno ili da bar prestane da se pogoršava", rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je istakao da su danas Srbi u Crnoj Gori u najtežem položaju i da je to ubjedljivo najugroženija etnička grupa na čitavoj teritoriji Evrope, uz mogući izuzetak položaja Srba na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije