Ex -Yu

Jevreji ponovo bojkotuju komemoraciju u Jasenovcu

Jevreji ponovo bojkotuju komemoraciju u Jasenovcu
Jevreji ponovo bojkotuju komemoraciju u Jasenovcu

ZAGREB - Jevrejska vjerska zajednica "Bet Izrael" saopštila je da njeni predstavnici ni ove godine neće prisustvovati zvaničnoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, u znak protesta što Vlada Hrvatske nije preduzela konkretne korake dok se u društvu toleriše ustaška ideologija.

"Posljedica takvog poigravanja sa jednim dijelom hrvatske istorije direktno utiče na atmosferu u društvu, u kojem se ustaški zločini relativizuju na svim nivoima, dok se istovremeno šire ksenofobija i antisemitizam", saopštio je "Bet Izrael".

Ova vjerska zajednica podsjeća da je 80 odsto pripadnika jevrejske zajednice u NDH ubijeno u logorima Jasenovac, Danica, Stara Gradiška i drugim sabirnim mjestima ili su ih ustaše izručile nacistima, koji su ih transportovali u logore smrti kao što je Aušvic, prenose hrvatski mediji.

"Pozdrav `Za dom spremni!` simbol je najmračnijeg dijela hrvatske istorije tokom kojeg su izvršeni stravični zločini nad odraslim licima i djecom", navode iz "Bet Izraela".

Zvaničnoj komemoraciji u Jasenovcu lani nisu prisustvovali predstavnici jevrejske zajednice, Srpskog narodnog vijeća i antifašističkih organizacija jer su smatrali da se u hrvatskom društvu revitalizuje ustaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije