Ex -Yu

"Još jedan dokaz da je HDZ nasljednik ustaškog pokreta"

"Još jedan dokaz da je HDZ nasljednik ustaškog pokreta"
Foto: N.N. | "Još jedan dokaz da je HDZ nasljednik ustaškog pokreta

BEOGRAD - Pronalazak portreta i fotografije ustaškog poglavnika Ante Pavelića u vili bivšeg hrvatskog ministra i visokog funkcionera HDZ-a Lovre Kuščevića, jedan je u nizu dokaza da je HDZ direktan nasljednik ustaškog pokreta, ocijenio je danas predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

On je istakao da je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman još na saboru HDZ-a u februaru 1990. godine u Zagrebu otvoreno rekao da je genocidna Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ bila izraz istorijskih težnji hrvatskog naroda za svojom državom. 

"HDZ je stranka čiji je cilj bio da završi posao koji je započeo ustaški režim na čelu sa Antom Pavelićem, to jest, da riješi srpsko pitanje ognjem i mačem i da stvori etnički čistu `veliku Hrvatsku`", naveo je Linta u pisanoj izjavi. 

On je ukazao da je HDZ "realizovao dijelom projekat ustaškog pokreta", jer je sa područja današnje Hrvatske protjerano više od 500.000 Srba, više od 7.000 ubijeno, a srpska imovina se od 1990. godine sistematski pljačka, otima i uništava. 

Linta je naveo da su Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće odbrane /HVO/ pod vođstvom HDZ-a izvršili brutalno etničko čišćenje, uništavali srpsku imovinu i počinili brojne zločine nad Srbima u zapadnoj Hercegovini i zapadnokrajiškim opštinama. 

On je istakao da je HDZ proustaška stranka koja, kako navodi, od svog osnivanja radi na rehabilitaciji NDH-a i ustaštva, i koja je odmah po dolasku na vlast dopustila povratak preživjelih ustaša u Hrvatsku, te vodila žestoku antisrpsku kampanju. 

"HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru je još 1993. godine donijela nacistički zakon po kome se preživjelim ustaškim zlikovcima isplaćuju penzije koje su zaslužili zbog počinjenog genocida nad srpskim narodom, a štiti svoje članove i druge koji su počinili brutalne zločine nad Srbima", naveo je Linta. 


POVEZANA VIJEST: Fotografije Pavelića i Tuđmana u turističkoj ponudi bivšeg ministra


On je podsjetio i da je HDZ-ova većina, između ostalog, donijela odluku da Hrvatski sabor bude pokrovitelj ubijenim ustašama u Blajburgu, dok ta stranka smatra da je "veličanstveni ustanak srpskog naroda u Srbu - 27. jula 1941. godine - bio početak pokolja Hrvata". 

"HDZ nikada nije priznao da je u NDH počinjen genocid nad srpskim narodom, ni zatražio oproštaj. HDZ ponavlja proustašku tezu o velikosrpskoj agresiji, odnosno o lažnoj agresiji Srbije i krajiških Srba na Hrvatsku", istakao je Linta. 

Zbog sumnje o umiješanosti u malverzacije oko nekretnina i prenamjene zemljišta, hrvatska policija pretražila je Kuščevićevu kuću na ostrvu Brač, koju je izdavao turistima, a na kaminu su pronađene fotografija ustaškog poglavnika Ante Pavelića i bista Franje Tuđmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije