Ex -Yu

Još jedan sveštenik na informativnom razgovoru zbog auto-litije

Još jedan sveštenik na informativnom razgovoru zbog auto-litije
Foto: Screenshot / Youtube | Još jedan sveštenik na informativnom razgovoru zbog auto-litije

BIJELO POLJE - U Centar bezbjednosti Bijelo Polje danas je na informativni razgovor, u svojstvu građanina, pozvan protojerej stavrofor Siniša Janković, paroh zatonsko-brzavski i ivanjski, zbog auto-litije, koja je u nedjelju održana na relaciji Berane - Bijelo Polje, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP).

Litija je, kako se navodi, održana povodom slave grada i bjelopoljskog hrama Svetih apostola Petra i Pavla, i tokom skupa nisu prekršene zdravstvene mjere koje je propisalo crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

Janković je u izjavi datoj službeniku CB Bijelo Polje rekao da je za auto-litiju, koja se kretala iz Berana ka Bijelom Polju, saznao preko društvenih mreža, te da je i sam, budući svešteno lice, krenuo ka crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, ali je zaustavljen u mjestu Rakonje, saopštila je MCP na svom sajtu.

Dodaje se da je od službenika policije Janković tražio pismeno ovlašćenje kojim se od nadležnih organa zabranjuje kretanje, ali ga nije dobio.

Sveštenik Janković smatra da je tim činom prekršeno osnovno ljudsko pravo o slobodi kretanja, zagarantovano Ustavom Crne Gore i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i slobode kretanja.

On kaže da su ljudi, koji su samoinicijativno krenuli ka hramu Svetih apostola Petra i Pavla, samo željeli da, poštujući mjere NKT i ne izlazeći iz svojih automobila, obilježe slavu hrama i grada, jer im zbog epidemiološke situacije nije omogućeno da prusustvuju službama.

To im, međutim, kako je dodao, nije bilo dozvoljeno.

Prema mišljenju zatonskog paroha, Uprava policije je prekršila Ustav Crne Gore i dovela u pitanje zdravlje građana.

Još jednom napominje da nije organizovao, niti pozivao ikoga da mu se pridruži, te da ničim nije prekršio mjere NKT-a, niti ugrozio živote i zdravlje ljudi.

Nakon što je protojerej stavrofor Siniša Janković, poslije dvoipočasovnog zadržavanja, napustio CB Bijelo Polje, na informativni razgovor je pozvan i sveštenik Milosav Jovanović, paroh bjelopoljski, navela je MCP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije