Ex -Yu

Josipović: Čuvati državu od mržnje

Josipović: Čuvati državu od mržnje
Josipović: Čuvati državu od mržnje

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća /SNV/ u Zagrebu da Hrvatska ne bi bila ovo što je danas u nauci, kulturi i politici, te sveukupnoj istoriji da nije bilo srpske zajednice, te poručio da je zadatak onih koji se bave politikom da ovu državu čuvaju od mržnje.

"Svi smo mi pripadnici ove zemlje, a onda i pripadnici manjinske i većinske zajednice. Danas svjedočimo najvećem teretu - mržnji, nesposobnosti i nevoljkosti da se različitosti prihvate kao ravnopravne. Moramo činiti sve da mir, razumijevanje, sloboda i demokratija budu vrijednosti za koje ćemo se svi zajedno boriti", poručio je Josipović.

Podsjećajući da srpska zajednica u Hrvatskoj živi vijekovima, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istakao je da je zbog toga gradnja zajedničke budućnosti u interesu i većinskog i manjinskog naroda, saopšteno je iz SNV-a.

"Srpsko-hrvatski odnos je kroz istoriju imao specifičan značaj i, nažalost, često je bio uzdrman. U današnje vrijeme ti problemi se sve uspješnije rješavaju, zahvaljujući saradnji. Voljeli bismo da je postignuto i više, ali ograničeni smo dugotrajnom ekonomskom krizom. Zato je važno održavati kontinuirani dijalog", rekao je Leko.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović naglasio je da će se kao političar boriti za pravdu, jednakost, slobodu i za prava nacionalnih manjina u državi koja će uskoro izaći iz krize.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac poručio je da se u ovoj godini što prije treba osloboditi netolerancije.

"Protekla godina nije bila godina dobrog tereta, onoga koji je neophodan i za koji smo svi svjesni da je neizbježan, s obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo. Na sve to dodat je i porast netolerancije, prijekih riječi. Zbog toga moramo poželjeti da se u novoj godini oslobodimo takve vrste tereta. Uzdamo se u to da će izbori koji su pred nama donijeti dio olakšanja i da će svaki od nas napraviti najbolji izbor kojim ćemo se osloboditi onoga što nam ne treba - buke, bijesa, mržnje", ukazao je Pupovac.

Na prijemu povodom Božića na kojem se okupio hrvatski državni vrh, kao i veliki broj broj predstavnika političkog vrha iz regiona, stranaka, predstavništava, te vjerskih zajednica, obratio se i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

"Iako sam sretan što među današnjim generacijama mladih ljudi postoji pozitivan impuls koji ne poznaje barijere, istovremeno sam i tužan jer se to dobro vrlo lako može izvitoperiti u antipod i postati kamen spoticanja. Zbog toga je potrebno pronaći poziciju u kojoj ćemo jedni drugima biti dovoljno blizu, ali istovremeno dovoljno daleko da održimo nivo pristojnosti", istakao je mitropolit Porfirije.

Uz poruku "Mir Božiji, Hristos se rodi", srpskoj zajednici u Hrvatskoj Božić su čestitali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te zamjenik gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek.

Na božićnom prijemu tradicionalno su dodijeljene i nagrade SNV-a.

Nagrada "Diana Budisavljević" za humanizam pripala je Jovici Brkiću, jednom od utemeljivača bjelovarskog udruženja "Pravda", koja se bori za prava osoba čija je imovina devedesetih godina prošlog vijeka uništena terorističkim aktom.

Nagrada "Gojko Nikoliš" za doprinos afirmaciji antifašizma pripala je reditelju Oliveru Frljiću, koji je u protekloj godini predstavama "Aleksandra Zec" i "Hrvatsko glumište" prekinuo ćutnju o zločinima i nacionalističkim tendencijama iz 1990-ih godina sa kojima se hrvatska javnost još nije suočila.

Nagrada "Nikola Tesla" za doprinos razvoju srpskih institucija pripala je profesoru Miodragu Miloševiću, koji se početkom 1990-ih uključio u aktivno formiranje institucija Srba u Hrvatskoj.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije