Ex -Yu

Josipović u pismu Grabar Kitarović: Još se ne zna sudbina skoro dvije hiljade ljudi

Josipović u pismu Grabar Kitarović: Još se ne zna sudbina skoro dvije hiljade ljudi
Foto: Ilustracija | Josipović u pismu Grabar Kitarović: Još se ne zna sudbina skoro dvije hiljade ljudi

ZAGREB - Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović pisao je predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i u pismu naveo da je vrieme agresije na Republiku Hrvatsku i Domovinski rat, donijeli su velika stradanja hrvatskih građana.

“Još se uvijek ne zna sudbina skoro dvije hiljade ljudi. Na žalost, napori da se počinitelji zločina otkriju i kazne, da se otkrije sudbina nestalih te da se dostojno sahrane, samo su dijelom dali rezultat. Slobodan sam Vam skrenuti pažnju na činjenicu da, osim napora državnih tijela da se kazne počinitelji ratnih zločina i riješi pitanje sudbine nestalih osoba, već više godina djeluje inicijativa REKOM, istako je Josipović u pismu predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

Josipović je naveo da je tu inicijativu u vrijeme njegovog predsjedničkog mandata podržavao zajedno sa drugim predsjednicima ili premijerima iz novonastalih država u regiji. U navedenoj inicijativi sudjelovali su i istaknuti stručnjaci, a Josipovićeva je izaslanica bila prof. dr. Zlata Đurđević s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Djelovanjem eksperata otpale su mnoge kritike statuta REKOM-a pa smatra Josipović da je time postavljena dobra osnova za nastavak plemenite misije REKOM-a.

“Predlažem Vam da se i Vi kao predsjednica Republike Hrvatske uključite u inicijativu za REKOM. Time bi Hrvatsku pozicionirali kao predvodnicu u regiji kada je riječ o suočavanju s prošlošću i rješavanju bolnih humanitarnih pitanja koja opterećuju unutarnje i međunarodne odnose. Posebno, utrvrđivanje sudbine nestalih osoba važan je dio humane politike koju je Hrvatska vodila u odnosu na žrtve rata, zaključio je Josipović.

(danas.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije