Ex -Yu

Jovanović pokošen mecima prije 20 godina, istraga i dalje tapka u mjestu

Jovanović pokošen mecima prije 20 godina, istraga i dalje tapka u mjestu
Foto: Vijesti/Boris Pejović | Jovanović pokošen mecima prije 20 godina, istraga i dalje tapka u mjestu

PODGORICA - Dvije decenije prošlo je od ubistva Duška Jovanovića, a istraga i dalje tapka u mjestu, ne zna se ko je naredio ubicama da iz automatskog oružja pucaju u glavnog i odgovornog urednika crnogorskog lista "Dan".

Novinar i nekadašnji poslanik ubijen je 27. maja 2004. godine. On je hicima iz automatskog oružja pokošen kada je izašao iz redakcije dnevnog lista čiji je bio vlasnik.

Od ubistva Jovanovića u Crnoj Gori promijenilo se nekoliko vrhovnih državnih tužilaca, osam vlada i ministara policije, ali uprkos tome još se ne zna ko je naredio, organizovao i izvršio taj zločin.

To nije učinjeno iako su neki svjedoci već dali određene informacije, koje bi, kako tvrdi sagovornik "Vijesti" iz bezbjednosnog sektora, konačno, nakon dvije decenije sramote, mogle da dovedu do kraja istragu tog zločina.

Kazao je da je problematično i to što, uprkos promjenama u tužilaštvu, od međunarodnih partnera nije ponovo traženo upoređivanje DNK profila izuzetih u toj istrazi sa onima koji se nalaze u bazama država okruženja, ali i onih daljih.

"Postoje određeni svjedoci koji su već dali određene informacije, ali i novi koji traže da im država pruži odgovarajuće zaštitne mjere, jer nisu sigurni da bi oni i njihove porodice bile bezbjedne nakon što progovore. Činjenica je da nadležne organe, posebno nakon izbora vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu, apsolutno ništa ne spriječava da u cilju potpunog rasvjetljavanja tog ubistva, ponovo uspostave međunarodnu saradnju sa relevantnim policijskim organizacijama, jer bi upoređivanje DNK profila iz automobila, ali i ponovno vještačenje pušaka, mogli bi biti izuzetno značajni", kazao je bezbjednjak sa dugogodišnjim stažom.

Stalnu provjeru baze bioloških profila tražila je i Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Predsjednik tog tijela, Mihailo Jovović, kazao je "Vijestima" da je prošle godine bio veći optimista da će se istraga pomjeriti sa mrtve tačke, ali da je samo izgubljena još jedna godina.

"Bio sam mnogo veći optimista da će istraga krenuti sa mrtve tačke, nakon sastanka u zgradi Vlade prošlog maja, koji je organizovao tadašnji premijer Dritan Abazović, a prisustvovali su, između ostalih, predstavnici policije, tužilaštva, Komisije i ostalih nadležnih organa. Tada su dogovorene neke stvari, ali izgleda da od toga nema ništa. Izgubljena je još jedna godina. Dvadeseta sramotna za crnogorsku državu", rekao je Jovović.

On je podsjetio da je Komisija u svom novom izvještaju tražila odgovor - ko ili šta spriječava Više tužilaštvo da napravi pomak u istrazi.

"A konstatovali smo da najvjerovatnije nisu uvažene preporuke koje smo dali u vezi sa utvrđivanjem šta se desilo sa čuvenom službenom zabilješkom, sa poligrafskim testiranjem svjedoka koje smo predložili, stalnom provjerom DNK sa lica mjesta, oružja i automobila sa bazama u Crnoj Gori, regionu i svijetu, ne bi li se utvrdilo čiji je to DNK, koji se možda pojavio u tim bazama od 2004. Na stranu što nije ustanovljeno jesu li tačne indicije da je bilo, blago rečeno, propusta u prvom slanju DNK uzoraka na analizu", kazao je Jovović.

Za učešće u ubistvu, za sada, osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora. Osim izvršilaca i nalogodavaca tog ubistva pravdi izmiču i oni koji su istragu vodili tako da se istina nikada ne utvrdi. Nije utvrđeno ni ko je odgovoran za to što gotovo dvije decenije nema ozbiljnijih rezultata.

Prošle godine u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, u toj istrazi, saslušano je nekoliko osoba, među kojima i Vesna Medenica, koja je bila vrhovni državni tužilac kada je Jovanović ubijen.

Ona je iskaz dala u istrazi otvorenoj 2021. kojom rukovodi tužiteljka Danka Ivanović Đerić. Nakon saslušanja, njen pravni zastupnik, advokat Zdravko Begović, kazao je za Vijesti da je Medenica je dala iskaz u svojstvu svjedoka i da on nije prisustvovao tom saslušanju.

Tokom dvije decenije koliko traje istraga nakon ubistva urednika "Dana" Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je najmanje desetak posebnih predmeta, provjeravalo brojne informacije i podatke, saslušavalo brojne svjedoke, ali sve to nije pomoglo da se dođe do novih dokaza o počiniocima, ali i nalogodavcima zločina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije