Ex -Yu

Jugonostalgija u Sloveniji

LJUBLjANA Dok se Slovenija sprema da preuzme ulogu predsjedavajućeg EU mnogi Slovenci čeznu za bivšom Jugoslavijom.

Fenomen jugonostalgije došao je u Sloveniju uprkos ulasku ove zemlje u EU. Slovenija je svojevremeno pozdravljena kao veliki balkanski uspjeh i sjajan primjer EU za druge zemlje bivše Jugoslavije koja se raspala tokom devedesetih. Međutim, mnogi Slovenci sa čežnjom se sjećaju Jugoslavije i vremena prije ulaska u EU.

Marko Sporar, 21-godinšnji student iz Ljubljane, kaže da razumije zašto se na zidovima mnogih kuća u Sloveniji ponovo pojavljuju slike Josipa Broza Tita, nekadašnjeg lidera Jugoslavije.

"Ja imam Titovu sliku kod kuće, moja majka ga obožava. Tada je bilo lakše dobiti posao, a sada je sve samo novac", kaže on.

Ostaje sumnja da li će EU ujediniti Sloveniju i Srbiju i da li će uspjeti zaliječiti rane od ratova na tlu bivše Jugoslavije.

"EU nije kao Jugoslavija. Tada su svi pod Titom imali pravo glasa, svi su se pitali. U EU samo se velike zemlje pitaju", kaže Sporar.

Jernej Bricelj, 29-godišnji prodajni menadžer, takođe se sjeća Tita kao nekog ko je ujedinio Jugoslaviju. "On je bio jedina osoba koja je ujedinila toliko različitih nacija. Dobili smo više od Jugoslavije nego od austrougarske imperije i nisam siguran da ćemo toliko dobiti od EU", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije