Ex -Yu

Junker: Sjeverna Makedonija dobija datum za pregovore u julu

Junker: Sjeverna Makedonija dobija datum za pregovore u julu
Foto: Tanjug/AP | Junker: Sjeverna Makedonija dobija datum za pregovore u julu
Tanjug

BRISEL - Sjeverna Makedonija će najvjerovatnije dobiti datum za pretpristupne pregovore u julu, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Junker je sinoć, na zajedničkoj konferenciji sa sjevernomakedonskim premijerom Zoranom Zaevim, rekao da će EK dati sve od sebe da se ta odluka donese ovog ljeta, prenosi sinoć MIA.

Zaev je rekao da je uvjeren da će ta odluka biti donijeta ovog ljeta ističući da ta zemlja to 100 odsto zaslužuje.

"Vjerujem da će tokom ljeta biti donijeta odluka o datumu započinjanja pregovora. Nema jače motivacije za cijeli region, kao i za Severnu Makedoniju, nego što je EU", rekao je Zaev.

Evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johanes Han izjavio je da je otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom značajno ne samo zbog stabilnosti regiona, već i zbog kredibiliteta EU koja bi tako nagradila tu zemlju zbog napora da se usvoji Prespanski sporazum sa Grčkom.

Prema njegovim riječima, taj sporazum može imati veliki uticaj na cijeli region.

"Ukoliko zemlja učini sve što se od nje tražilo, a nije adekvatno nagrađena, to nije dobar stimulans. A ako je suprotno, to bi moglo, na primjer, da pokrene pregovore Beograda i Prištine", rekao je Han.

Kako navodi makedonska agencija o datumu će se raspravljati na sastanku lidera EU 18. juna u Luksemburgu, a na osnovu preporuke EK za otvaranje pregovora objavljene u posljednjem izvještaju o napretku te zemlje, objavljenom krajem maja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije