Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Junker: Sjeverna Makedonija dobija datum za pregovore u julu

Junker: Sjeverna Makedonija dobija datum za pregovore u julu
Foto: Tanjug/AP | Junker: Sjeverna Makedonija dobija datum za pregovore u julu
Tanjug

BRISEL - Sjeverna Makedonija će najvjerovatnije dobiti datum za pretpristupne pregovore u julu, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Junker je sinoć, na zajedničkoj konferenciji sa sjevernomakedonskim premijerom Zoranom Zaevim, rekao da će EK dati sve od sebe da se ta odluka donese ovog ljeta, prenosi sinoć MIA.

Zaev je rekao da je uvjeren da će ta odluka biti donijeta ovog ljeta ističući da ta zemlja to 100 odsto zaslužuje.

"Vjerujem da će tokom ljeta biti donijeta odluka o datumu započinjanja pregovora. Nema jače motivacije za cijeli region, kao i za Severnu Makedoniju, nego što je EU", rekao je Zaev.

Evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johanes Han izjavio je da je otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom značajno ne samo zbog stabilnosti regiona, već i zbog kredibiliteta EU koja bi tako nagradila tu zemlju zbog napora da se usvoji Prespanski sporazum sa Grčkom.

Prema njegovim riječima, taj sporazum može imati veliki uticaj na cijeli region.

"Ukoliko zemlja učini sve što se od nje tražilo, a nije adekvatno nagrađena, to nije dobar stimulans. A ako je suprotno, to bi moglo, na primjer, da pokrene pregovore Beograda i Prištine", rekao je Han.

Kako navodi makedonska agencija o datumu će se raspravljati na sastanku lidera EU 18. juna u Luksemburgu, a na osnovu preporuke EK za otvaranje pregovora objavljene u posljednjem izvještaju o napretku te zemlje, objavljenom krajem maja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije