Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Junker: Vratiti kulturu političkog kompromisa na Balkan

Junker: Vratiti kulturu političkog kompromisa na Balkan
Foto: N.N. | Junker: Vratiti kulturu političkog kompromisa na Balkan
Tanjug

BRISEL - Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker ponovio je da ni jedna zemlja neće biti primljena u EU dok ne riješi sve bilateralne probeleme, ukazavši istovremeno na neophodnost obnove kulture kompromisa na Balkanu.

Junker je poslije razgovora sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim ocijenio da je sporazum Skolja i Atine nevjerovatno političko dostignuće i primjer za pravo pomirenje za sve na Zapadnom Balkanu.

"To dokazuje šta se sve može postići ako se posjeduje hrabrost i ima jasna perspektiva", poručio je Junker.

On je dodao da su sporazumi koje je Sjeverna Makedonija postigla sa Grčkom i Bugarskom primjeri obnovljene a neophodne kulture političkog kompromisa u regionu.

"Rekao sam 2018. da ni jedna zemlja članica neće biti primljena u EU ukoliko ne riješi sve bilateralne razmirice. Sjeverna Makedonija je razumjela taj poziv, a svi drugi u regionu moraju da urade isto", poručio je Junker.

Predsjednik Evropske komisije pozvao je zemlje članice EU da na osnovu napretka u refomama i istorijskog koraka Sjeverne Makedonije u postizanju dogovora sa susjedima odobre početak pristupnih pregovora sa Skopljem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije