Ex -Yu

Junker otkrio zašto EU ima "specijalne zahtjeve" za Balkan

Junker otkrio zašto EU ima "specijalne zahtjeve" za Balkan
Foto: N.N. | Junker otkrio zašto EU ima "specijalne zahteve" za Balkan

MINEHN - Zbog lošeg iskustva s Hrvatskom i Slovenijom, zemlje Zapadnog Balkana moraće da svoje granične sporove riješe prije nego što uđu u EU.

To je izjavio predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker je na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti rekao da mu je "teško" da posmatra hrvatsko-slovenački spor oko granice za koji smatra da se mogao riješiti pre no što su te dve države postale članice Unije, prenijela je agencija HINA.

"Umjesto toga, to je prepušteno arbitražnom sudu, ali strane ne mogu da se dogovore kako da postupe s njegovom odlukom", rekao je Junker.

Šef Evropske komisije stoga ponovo ističe da se sukobi na Balkanu moraju riješiti prije no što se države tog regiona priključe EU.

Ocijenivši da one sada još nisu spremne za članstvo, Junker je istakao da perspektiva ipak i dalje postoji.

"To je zbog sukoba 1990-tih vrlo osjetljivo područje. Perspektiva proširenja omogućava nam da na Zapadni Balkan izvozimo stabilnost, umjesto da uvozimo nestabilnost u EU", rekao je Junker.

"Preduslov za to je ovaj: zemlje Zapadnog Balkana moraju riješiti svoje granične sporove prije nego što uđu u EU", naglasio je on.

EU je nedavno predstavila novu strategiju za Zapadni Balkan u kojem govori o arbitražnom modelu rješavanja sporova koji se ne mogu riješiti bilateralnim pregovorima, dodaje HINA.

Hrvatska agencija podsjeća da će Junker krajem februara i početkom marta posjetiti balkanske države koje žele da postanu članice EU, ali su "frustrirane što Brisel nije odredio jasan vremenski okvir za njihov ulazak u Uniju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije