Ex -Yu

Pratite nas na Google news

"Jutarnji": Izbori neizvjesni, novu vladu čeka mnogo obaveza

"Jutarnji": Izbori neizvjesni, novu vladu čeka mnogo obaveza
Foto: sabor.hr | "Jutarnji": Izbori neizvjesni, novu vladu čeka mnogo obaveza
Tanjug

ZAGREB - Hrvatska je pred najneizvjesnijim parlamentarnim izborima koji će biti održani u nedjelju, 5. jula, a ko god da formira novu vladu naći će se pred nizom nezavršenih poslova, koji nerijetko zahtijevaju i donošenje nepopularnih odluka, ocijenjuje danas zagrebački Jutarnji list.

Prema posljednjim istraživanjima, tijesnu pobjedu mogla bi da ostvari Restart koalicija, okupljena oko opozicionog SDP-a, iz koje je potekao aktuelni predsjednik, Zoran Milanović, ali veći koalicioni potencijal aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i vladajućeg HDZ-a mogao bi, smatra se, biti presudan za formiranje nove vlade.

Prema procjenama HRejtinga, u svih deset izbornih jedinica relativni pobjednik mogla bi da bude lista SDP koju predvodi Davor Bernardić, sa 60 mandata, druga je ona koju vodi Plenković sa 54 mandata, a treći Domovinski pokret Miroslava Škore sa 18 mandata.

U Sabor bi, prema anketi sprovedenoj od 14. do 22. juna, ušli još Most (5), zeleno-lijeva koalicija oko platforme Možemo! (2) i s jednim mandatom Stipe Petrina s koalicione liste koju predvodi Živi zid.

Deset vodećih autora "Jutarnjeg lista" procijenjivalo je koji su to potezi, koje će nova vlada morati da povuče u prvih 100 dana, a u krajnjem izboru - ispalo je da ih ima 46.

Među njima je, po mišljenju autora lista, da se od Srbije zahtijeva rješavanje pitanja nestalih.

Kada je riječ o spoljnoj politici Hrvatske, jedan od poteza je i potreba ograđivanja od politike Viktora Orbana i vezivanje zvaničnog Zagreba za Austriju i Njemačku.

Saradnja s Višegradskom grupom takođe treba da bude samo na interesnoj osnovi, navode autori "Jutarnjeg".

Ostali zadaci nove hrvatske vlade iz ugla autora Jutarnjeg su donošenje novog zakona o platama u državnoj upravi, što je stavljeno po strani zbog privredne krize uzrokovane pandemijom, zatim priprema modela školske nastave za jesen

Među pedesetak poteza nove vlade je i očuvanje radnih jmesta u turizmu, ako vlada želi da ovaj sektor preživi do aprila naredne godine.

Ne manje važan potez je donošenje strategije razvoja poljoprivrede, budući da Hrvatska, smatraju autori "Jutarnjeg", ima samo jedan put kojim će ići, ako želi da za najznačajniju stratešku granu budućeg razvoja izabere proizvodnju hrane, koja će biti dovoljna za sve njene građane i turiste.

Pred novom vladom Hrvatske je i digitalizacija pravosuđa, informaciono povezivanje zdravstva, što je, kako kažu, pokazala i ova pandemija, pa i regulisanje pitanja rada od kuće.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije