Ex -Yu

Kakva je sudbina dijaloga Beograda i Prištine poslije izbora Bajdena?

Kakva je sudbina dijaloga Beograda i Prištine poslije izbora Bajdena?
Foto: Tanjug/Arhiva | Kakva je sudbina dijaloga Beograda i Prištine poslije izbora Bajdena?

BRISEL - Zvanični Brisel očekuje da će dolaskom Džoa Bajdena u Bijelu kuću doći i do "obnavljanja" partnerstva EU i SAD na svim važnim pitanjima, pa i na pitanju procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje Tanjuga o očekivanjima od nove Bajdnenove administracije kada je riječ o saradnji Brisela i Vašingtona na dijalogu Beograda i Prištine, u Evropskoj uniji zvanično kažu da je "još rano" ići dalje od riječi predsjednice Komisije, Ursule fon der Lajen, o "obnovljanju transatlantske saradnje i liderstva na svim globalnim pitanjima i izazovima".

Nezvanično, diplomatski izvori u Briselu za Tanjug navode da se od nove postavke u Bijeloj kući očekuje, u najmanju ruku, bolja komunikacija kada je riječ o američkim aktivnostima na zapadnom Balkanu.

"Dakle, manje predstave, a više ozbiljnog angažamana i timskog duha", kažu evropske diplomate.

Prava promjena koju će Bajdenova administracija napraviti kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine biće "uklanjanje" Ričarda Grenela, "kome je sve vrijeme bilo dozvoljeno da ometa dijalog kroz njegove inicijative", smatraju u Savjetu za politiku demokratizacije iz Berlina.

Dodaje se i da bi bilo iznenađe da Vašingtonski sporazum "preživi" Grenelov odlazak i odlazak Hašima Tačija iz kosovske "jednačine".

"Mislim da će osnovna promjena biti promjena u atmosferi, pri ćemu će Amerikanci i Evropljani, bez obzira na razlike u politikama, osjećati da 'vuku' u istom pravcu, da mogu da vjeruju jedni drugima i da se zalažu za iste vrijednosti", navodi briselski spoljnopolitički analitičar Tobi Vogel.

Vogel za Tanjug ocjenjuje da će se SAD na kontruktivan način povezati s EU u podršci dijalogu, ovaj put, kako on to vidi - bez "podrivanja" procesa.

Dodaje da ne očekuje da će se Bajdenova administracija ponašati "osvetoljubivo" prema onima koji su podržali predsjednika Trampa, uključujući i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za koga kaže da je na promjenu u Bijeloj kući reagovao "više emotivno, nego proračunato".

Na pitanje Tanjuga šta EU vidi kao doprinos Trampove administracije procesu normnalizacije odnosa Beograda i Prištine, portparol EU Peter Stano kaže da nije na EU da to procjenjuje, već na Srbiji i tzv. Kosovu.

Brisel je sve vrijeme insitirao na činjenici da su SAD "bliski partner" EU u dijalogu Beograda i Prištine, a da Vašingtonski sporazum ima dijelova koji podržavaju trenutni proces pregovora kome posreduje EU.

Činjenica je, takođe, da je Trampova administracija pritiskom na Prištinu dovela do ukidanja taksi na robu iz Srbije, a samim tim i do nastavka dijaloga Beograda i Prištine nakon godinu i po dan bezuspješnog pokušavanja EU da posreduje u tom problemu.

Iz Savjeta za politiku demokratizacije upozoravaju EU da nije vrijeme za opuštanje i ukazuju da se dijalog Beograda i Prištine "trenutno nalazi u ćoroskaku"”, ne zbog miješanja SAD, već zbog dinamike između dvije strane u procesu, koju glavni posrednik mora da rješava.

"Mahinacije Ričarda Grenela, uz saranju s Tačijem, dovele su do pada vlade Aljbina Kurtija, što je Kosovo dovelo u situaciju da jedva funkcioniše u pregovorima. EU mora da nađe način kako da se uprkos tome dijalog ne odugovlači zauvijek", zaključuje je Tobi Vogel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije