Ex -Yu

Kamenovan autobus koji prevozi Srbe na KiM

Kamenovan autobus koji prevozi Srbe na KiM
Foto: marsjo/Pixabay | Kamenovan autobus koji prevozi Srbe na KiM

​Autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Kosovsku Mitrovicu kamenovan je jutros oko 9 časova u mjestu Rudnik.

Povrijeđenih nije bilo, ali su putnici izrazito uznemireni i zastrašeni nakon ovog incidenta, a vozač je pozvao policiju koja je izvršila uviđaj, saopšteno je iz Kancearije za KiM.

U saopštenju Kancelarije za KiM se ističe da su "Srbi povratnici posebno osjetljiva kategorija stanovnika na Kosovu i Metohiji i da stopa povratka iznosi manje od dva odsto što je najmanje u jednom postkonfliktnom području, a upravo ovakvi i slični učestali napadi na povratnike, uz uzurpaciju imovine među glavnim su razlozima za odsustvo održivog povratka".

"Šta je kome grupa putnika povratnika zasmetala, da su postali meta albanskih huligana i ekstremista? Serija agresivnih i bezumnih napada na Srbe na prostoru Kosova i Metohije ovim je nastavljena, a najnoviji napad na povratnike, test je i za predstavnike onih međunarodnih organizacija koje bi trebalo da obezbede miran i bezbedan život Srba na KiM, da svoj zadatak i ispune. Posebno zabrinjava što ne postoji ni volja, ni želja političara iz Prištine da osude ovakve incidente i zatraže hitno privođenje počinilaca, čime bi jasno i nedvosmisleno pokazali da su spremni na zajednički suživot sa srpskim narodom. Naprotiv, od predstavnika Privremenih institucija samouprave u Prištini imamo samo agresivne i antisrpske izjave kojima potpiruju mržnju i netrpljivost prema Srbima i direktno izazivaju incidente na terenu", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju zahtjevaju da se hitno i bez odlaganja napadači na humanitarni autobus uhapse i sankcionišu i apeluje na predstavnike međunarodnih organizacija koji djeluju na prostoru KiM da ovaj incident javno i jasno osude i podignu bezbjednost Srba na viši nivo.

Autobus koji prevozi putnike iz Osojana u Kosovsku Mitrovicu dva puta nedjeljano finansira Kancelarija za KiM, prenosi B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije