Ex -Yu

Kanabis konzumira 11,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola

Kanabis konzumira 11,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola
Foto: Ilustracija | Kanabis konzumira 11,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola

NOVI SAD - Na području Novog Sada 11,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola konzumira kanabis, sredstva za smirenje koristi njih 5,9 odsto, a 8,8 odsto srednjoškolaca uživa inhalanse i ekstazi, saopšteno je danas iz Pokrajinske vlade Vojvodine povodom realizacije projekta "Ti odluči", čiji je cilj prevencija različitih oblika zavisnosti.

U saopštenju je istaknuto da je prema različitim istraživanjima utvrđeno da su najčešći motivi za ulazak u svijet droge radoznalost, vršnjački pritisak i problemi u porodici.

Kada je riječ o zloupotrebi alkohola među mladima do 16 godina, skoro svaki četvrti ili 23,8 odsto njih je 40 i više puta popilo neko alkoholno piće.

Cigarete aktivno puši 16,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola, a 15 odsto mladih tog uzrasta cigaretu je prvi put zapalilo sa 14 godina.

U saopštenju je navedeno da se između desete i četrnaeste godine mladi prvi put u životu susreću i sa igrama na sreću, među kojima je najzastupljenije klađenje, a svaki peti učenik igra kladionicu.

Među učenicima tog uzrasta primjetno je i povećanje onih koji se patološki kockaju.

U saopštenju Pokrajinske vlade istaknuto je da zainteresovani, sve što je potrebno da znaju o prevenciji i kontroli bolesti zavisnosti - od psihoaktivnih supstanci, alkohola, cigareta, do kocke i interneta, mogu besplatno pronaći na veb sajtu /www.tiodluci.rs/.

Na sajtu se nalazi serijal od 32 emisije u kojima su obrađene teme o različitim bolestima zavisnosti, realizovane uz stručnu pomoć ljekara iz Vojvodine koji se bave problematikom zavisnosti kod mladih.

Cilj emisija iz ovog serijala je da mladima, ali i njihovim roditeljima bude ukazano na to kako da prepoznaju simptome i uoče proces nastajanja bolesti zavisnosti, izbjegnu zablude, ali i kome da se obrate za pomoć.

Projekat "Ti odluči" zajednički su realizovali Pokrajinska vlada Vojvodine i Sekretarijat za zdravstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije