Ex -Yu

Kancelarija za KiM: Talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama iz Prištine

Kancelarija za KiM: Talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama iz Prištine
Foto: Srna | Kancelarija za KiM: Talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama političara iz Prištine

PRIŠTINA - Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju upozorila je na alarmantan podatak da je od početka godine zabilježeno tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima u južnoj pokrajini nego u istom periodu lani, kao i da su učestali napadi na hramove Srpske pravoslavne crkve (SPC) što ukazuje da je "talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama političara iz Prištine".

Crkva Svetih vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici, obijena je na praznik Sveta tri Jerarha i iz nje je odnesena određena suma novca, a polomljena su i sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju naglašavaju da je ovo šesti napad na hramove SPC od početka godine, a samo u toku januara obijeno je više crkava u opštini Zubin Potok.

Tokom vikenda zabilježeno je i ispisivanje pogrdnih grafita na Osnovnoj školi "Braća Aksić" u selu Rabovce kod Lipljana.

"Ovakvi anticivilizacijski činovi nedvosmisleno potvrđuju ugroženost srpske verske baštine na Kosovu i Metohiji i ukazuju da je talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama političara iz Prištine koji se javno hvale da neće sprovesti sudske odluke o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju napominju da o odnosu Prištine prema građenju mirnog suživota i vjerske tolerancije i vrijednostima za koje se zalažu najslikovitije govori primjer da se njihovi lideri javno hvale obnovom kuće nacističkog kolaboracioniste DŽafera Deve, ali da ni riječju nisu osudili napade na hramove SPC.

U saopštenju se naglašava da se napadi koji ugrožavaju mir srpskog naroda na Kosovu i Metohiji moraju najstrože osuditi i od strane međunarodnih organizacija koje djeluju na tom prostoru, a počinioci ovakvog zlodjela se moraju adekvatno sankcionisati, jer je to jedini način da se ekstremizmu stane na put. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije