Ex -Yu

Karl Bilt: Promjena granica na Balkanu otvara priču o budućnosti BiH

Karl Bilt: Promjena granica na Balkanu otvara priču o budućnosti BiH
Foto: N.N. | Karl Bilt: Promjena granica na Balkanu otvara priču o BiH
N.N.

Bivši Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i bivši premijer Švedske Carl Bildt izjavio je da se protivi promjeni postojećih granica na Kosovu ocjenjujući da bi to moglo da ugrozi bezbjednost na Balkanu.

Bilt je u autorskom tekstu objavljenom u Washington postu, a koji prenosi Beta je  naveo da bi promjena granice "ponovo otvorila debatu o budućnosti BiH" i dodao da je "još teže i opasnije pitanje Makedonije u kojoj Albanci čine značajni dio populacije".

"Ako albanska područja iz šireg regiona počnu da se spajaju procesima zamjene teritorija, pojaviće se sigurno oni koji će pitati zašto to ne može da se primeni i na Makedoniju. A to bi bilo igranje s vatrom", naveo je Bildt.

Bivši švedski premijer smatra da bi "zamjena teritorije između Srbije i Kosova bila opasna".

"To je opasno. Vašington i Brisel moraju da shvate tu opasnost. Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regionu. Igranje sa granicama i podjele na Balkanu bilo je opasno početkom devedesetih i ostalo je tako do danas", ocijenio je Bildt.

Prema njegovim riječima, ideja o "razmjeni teritorija" na Balkanu nije nova i da je ta ideja "cirkulisala godinama u Beogradu, ali je nedavno privukla i pažnju u albanskim krugovima".

"Politika i Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država do sada je bila veoma jasna - granice kakve su bile u staroj Jugoslaviji treba da ostanu na mjestu, a rješenja treba tražiti u njihovom okviru", dodao je Bilt u autorskom tekstu pod naslovom "Dalja balkanizacija Balkana je recept za katastrofu". (N1)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 2

Zaboravi INAT budi PAMETAN

" Bivši Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i bivši premijer Švedske Carl Bildt izjavio je da se protivi promjeni postojećih granica na Kosovu ocjenjujući da bi to moglo da ugrozi bezbjednost na Balkanu " . . . . cujte ovu djukelu. krvniku jedan, ti i tvoja svedska daleko od nas zelite nama krojiti sudbinu ? djukelo jedna. sada cete dobiti svi sta ste trazili. sve ce se vam obiti o glavu. djelimo i BiH i hrvati i srbi svako svojoj matici. bosnjaci vise nisu nas problem, oni su napokon na teretu hrvata, mi smo sa turcima imali dosta problema, sad su hrvati na redu. eto tako, i poslije toga konacno MIR.

Blagota

gotovo je otvorili ste pandorinu kutiju i sad je vašoj politici kraj jedino možete zaratovati širom svijeta što ne sumnjam da nećete

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije