Ex -Yu

Karlovcu u pomoć stigla vojska, poplavljene kuće u Lici

Karlovcu u pomoć stigla vojska, poplavljene kuće u Lici
Foto: HGSS | Karlovcu u pomoć stigla vojska, poplavljene kuće u Lici

KARLOVAC - Kosinjska dolina u Hrvatskoj je poplavljena, a vodostaj rijeke Like raste oko 5 cm na sat , dok se vodeni val očekuje tokom vikenda. Na ugroženo karlovačko područje stiglo je 50 vojnika kako bi se ojačali nasipi.

Održan je sastanak Štaba Civilne zaštite opštine Perušić, a načelnik Mihael Kurteš, izjavio je da nivo vode raste 5 cm na sat, pod vodom je i kameni Kosinjski most.

Područja Gronjeg i Donjeg Kosinja su bez struje, 40 pripadnika Civilne zaštite i Crvenog krsta odvoze čamcima agregate za struju i druge potrepštine. Za sada je 20 kuća pod vodom. Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama se nadaju da se neće ponoviti stanje iz 2010. godine kada je nivo vode na tom području dosegao kotu od 910 cm, rekao je Hini Kurteš.

Timovi Crvenog krsta na području Kosinja već danima dežuraju, a pomažu porodicama ugroženih kuća da dignu namještaje i u zbrinjavanju stoke, kaže upravnik gospićkog Crvenog krsta Vlado Brkljačić.

Poplavljeno područje Kosinja obišli su i upravnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predstavnici Hrvatskih voda iz Rijeke, Otočca i Gospića.

Stanje elementarne nepogode

Iz kabineta župana ličko-senjskog župana Darka Milinovića u subotu je saopšteno da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini, uzrokovane izlijevanjem rijeke Like iz svojih korita, župan proglasiti stanje elementarne nepogode.

"Za proglašenje elementarne nepogode stekli su se uvjeti, 20-tak kuća je pod vodom, te nekoliko trafostanica i dio niskonaponske mreže", rekao je načelnik Opštine Perušić Ivica Turić.

S terena je izjavio da ljudima pomaže 150 pripadnika vatrogastva i Civilne zaštite, te radnici Opštine Perušić.

Od tri zaseoka s 20 kuća dva naselja su bez struje. Struja se morala isključiti u Gornjem Kosinju i Kosinjskom Bakovcu jer su poneke žice pod vodom ili pola metra od vode.

Govoreći o tome da je Kosinj često pod poplavom Turić je rekao da je potrebno formirati ili retenciju ili sagraditi niz godina planiranu hidrocentralu Senj 2, jer sadašnja akumulacija prima 120 miliona metara vode, a nova planirana akumulacija primila bi 360 miliona prostornih metara vode i riješila Kosinj čestih poplavljivanja.

Rastu vodostaju Korane i Mrežnice

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, u svojstvu zapovjednika Štaba, rekao je na konferenciji za novinare kako se zbog obilnih kiša, nakon nekoliko dana opadanja, ponovno očekuje povećanje vodostaja karlovačkih rijeka.

"Uz vojnike, tu su i dobrovoljna vatrogasna društva koja su u punoj pripravnosti, pojačano se pune vreće s pijeskom i dijele stanovnicima uz obalu Kupe", rekao je Mandić te pozvao građane koji žive na mjestima plavljenja da učine sve što mogu kako bi i sami zaštitili svoje objekte.

Najugroženija karlovačka naselja uz Koranu i Mrežnicu brane se od poplave boks barijerama i prepumpavanjem vode. Pod vodom su i naselja uz Kupu, a zbog vode na putevima neke građane već danima s najneophodnijim namirnicama i lijekovima opskrbljuju čamcima karlovački vatrogasci.

Zbog vode je zatvoren i državni put D36 između Blatnice Pokupske i Šišljavićaje za sav saobraćaj , kao i županijska cesta 3149 Donje Mekušje – Kobilić, te lokalne ceste Brođani - Brežani, Utinja – Slunjski Moravci, put u Karasima, te nerazvrstani putevi Turanjski Lug – Otok, Cerovac Vukmanički – Rilj, Gornje Mekušje – Kamensko i u naselju Gradac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije