Ex -Yu

Katolički sveštenici u Hrvatskoj sve više odustaju od tog posla

Katolički sveštenici u Hrvatskoj sve više odustaju od tog posla
Foto: N.N. | Katolički sveštenici u Hrvatskoj sve više odustaju od tog posla

SISAK - Prije par dana mediji su objavili vijest o nestanku fra Igora Barišića koji je bio županik u Hrastovici u Petrinji.

Sveštenikov nestanak prijavio je sveštenik iz Iloka koji je trebalo da dođe da ga zameni u Hrastovici, a informaciju o njegovom nestanku je nakon prijave sisačko-moslovačkoj Policijskoj upravi objavila i Nacionalna evidencija nestalih osoba na svojoj stanici Nestali.hr.

On se nikome nije javljao nekoliko dana, niko nije znao gdje se nalazi, čak ni njegova porodica u Slavonskom brodu.

Foto: nestali.hr
Foto: nestali.hr

Ipak, misterija njegovog nestanka je razrešena. Barišić je, kako tvrdi njegov brat Zdenko, u porodičnoj kući, a poslednjih nekoliko dana proveo je u jednom hotelu u kom je razmišljao o svešteničkom pozivu.

Odlučio je da više ne želi da bude sveštenik, a razlozi njegove odluke još uvek su nepoznati. 

Barišić je jedan u nizu župnika koji su tokom poslednjih godina odlučili da napuste svoju službu.

Prije četiri meseca međimurski lokalni mediji pisali su o župniku Marinku Prstecu koji je prekinuo nedeljnu misu u crkvi Sedam žalosti Blažene Device Marije i Svetog križa u Korotibi.

Razlog tome navodno je bilo prozivanje pojedinih vjernika koji nisu prisustvovali misi te svađa koja je usledila sa prisutnima u crkvi. Župnik je nakon toga zatražio od Varaždinske biskupije razrešenje u toj župi i dobio ga.

Kako je Prstec tada objasnio, razlozi neslaganja sa župljanima leže u novcu za obnovu župnog dvora i njegovoj prijavi veroučiteljke Jasenke Trojko. Prestec je trebalo da da više od 400 kuna za obnovu preduzetniku i članu Crkvenog veća Željku Kosu, ali je to odbio.

Veroučiteljku je prijavio Katehetskoj kancelariji biskupije tražeći njenu smjenu. Na biskupijskom sajtu objavljeno je kako je Prstec zbog bolesti razrešen službe.

Prije njega župnik Vinko Sudar Župe Kraljice Apostola iz Zaprešića šokirao je svoje sugrađane kada je jednu nedelju izjavio da je to bila njegova poslednja misa, te da nakon sedam godina više neće da bude njihov župnik.

Sve je to napustio zbog ljubavi i objasnio kako je odlučio da ide drugim putem i osnuje porodicu.

Službu je napustio i Ivica Bačani, koji je do septembra 2018. bio župnik u Virju i dekan Virovskog dekanata. I on je službu napustio zbog svoje izabranice, veroučiteljke iz okoline Varaždina sa kojom je čekao dijete.

Župnik župe u Brodskom Varošu sveštenik Davorin Anđić, kako su pisali lokalni portali, trajno je otišao iz župe u Brodskom Varošu nakon što se pisalo da je javno objavio listu vjernika koji nisu platili lukno, obavezni godišnji doprinos župljana za izdržavanje sveštenika.

Javnosti je poznat i slučaj Bariše Dejanovića iz Gospića koji je zbog velike ljubavi prema profesorki hrvatskog jezika i književnosti napustio sveštenički poziv. Bariša i njegova izabranica Ivanka venčali su se i imaju dvoje dece.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije