Ex -Yu

Kesić: Vašington i Brisel nisu uz Incka u kršenju Dejtona

Kesić: Vašington i Brisel nisu uz Incka u kršenju Dejtona
Foto: Arhiva | Kesić: Vašington i Brisel nisu uz Incka u kršenju Dejtona
Tanjug

VAŠINGTON - Predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić izrazio je danas optimizam da će se RS izboriti protiv odluke odlazećeg Viskog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici.

Kesić je rekao da, između ostalog, ni Brisel ni Vašington ne stoje uz Inckovog kršenja Dejtonskog sporazuma.

"Optimista sam, jer vidim reakcije iz Vašingtona i Brisela, da ne postoji odlučnost da u ovakovm prekršaju Dejtonskog sporazuma stoje uz Incka", rekao je Kesić

On je dodao da ga ta činjenica ohrabruje i da se zbog toga nada da će uslijediti pristisak Vašingotona i Brisela da se ne ide u radikalizaciju i eskalaciju, već da se odluka poništi kako bi normalno odlučivali o svakom drugom pitanju.

"Inckova odluka je nepihvaljtiva, ne treba tražiti bilo kakav kompromis za tavku odluku Visokog predsavnika. To pravno nasilje treba baciti sa strane, pregaziti i krenuti u saradnju", rekao je Kesić.

On je ocijenio da su odluke Visokog predstavnika produženje nasilja prema RS, preko Dejtonskog sporazuma, ali po kojem on nema takve nadležnosti i nema nikakve mogućnosti da donosi zakone.

Prema Kesićevim riječima, Incko je napravio nelegalni prekršaj Dejtonskog sprazuma i međunarodnog prava.

"RS ima pravo da brani nadležnosti i autoritet institucija i građane RS jer je ovo direktan udar na građane - Incko uredbom stavlja RS i većinu građana u poziciju kriminala jer svi dele isto misljenje što se tiče zločina u Srebrenici - da je bio zločin a ne genocid i to ga stavlja u kategoriju krivičnog dela i grupu kriminalaca", smatra Kesić.

To je, kako kaže, način da se kriminalizuje RS i njeni građani i srpski narod i svi odgovori iz Banjaluke koji slijede su reakcija na pravno nasilje Incka.

"Nadam se da svi potezi koji se vuku u jedinstvenoj situaciji u RS u kojoj postoji sloga između opozicije i stranaka na vlasti da će doneti brzo zaključak i rešenje da sa strane stavi štetna odluka koja ugozava bdudućnost BiH", rekao je Kesić.

On je izrazio nadu da će se vratiti na kolosijek na kojem se dogovaraju legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda, jer je to jedini put.

Kesić naglašava da je svaki potez RS opravdan ako pokušaju da ga implementiraju, uključujući i mogućnost da se van snage stavi zakoni zajedničke države.

"Ne možemo dozvoliti da se dovodi u pitnje RS, jer je to direkan udar na RS", rekao je Kesić i izrazio nadu da se to razume i u Begradu i naglasio da podrška Beograda treba da bude još jača.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije