Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Kitarović novinarima: Držite se hrvatske strane priče

Kitarović novinarima: Držite se hrvatske strane priče
Foto: N.N. | Kitarović novinarima: Držite se hrvatske strane priče
Tanjug

ZAGREB - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas hrvatskim medijima da, u vezi sa migrantima i odnosu hrvatske granične policije prema njima, moraju da predstavljaju hrvatsku stranu priče, a ne da se povode za stranim medijima koji, kako je rekla, rade ko zna u čijem interesu.

Ali kada su je novinari upitali za kritike koje stižu iz evropskih medija na njeno priznanje švajcarskoj televiziji da hrvatska policija koristi tehniku "pushbackova" i pritom se služi nasiljem, predsjednica je, piše portal Index, izgubila živce.

"Ono što je švicarska televizija napravila nema veze ni sa kakavim profesionalizmom, napravili su ono što rade najgori tabloidi u ovom svijetu. Dakle, uz to što je napravila švajcarska televizija ništa neće promijeniti činjenicu da hrvatska policija radi profesionalno, rade s velikim nivoom humanosti prema svim tim ljudima, da ih razumiju, da primjena ne nasilja, kako su oni preveli, nego primjena odgovarajuće sile, što nije isto što i nasilje", rekla je i istakla da je ona švajcarskoj televiziji rekla da "odgovarajuća sila, ne prelazi granice propisane hrvatskim i evropskim zakonodavstvom, ali da je ona ponekad nužna".

To, kako je rekla, nije isto što i nasilje.

Švajcarska televiija je, kazala je, trebalo da pokaže poštovanje prema njenoj izjavi, kao uostalom i ostali.

"Koliko znam, u Švajcarsku ne primaju migrante. Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče, nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade ko zna u čijem interesu", navela je ona odgovarajući na pitanje novinara na ostrvu Krku.

Upitana da komentariše danas objavljeno anonimno pismo pripadnika granične policije, koji je napisao da im naređuju da migrantima uzimaju novac i mobilne telefone, predsjednica je, navodi Index, ponovo napala Zaštitnicu građana.

"Što se tiče pisma pojedinca, svako od policajaca i policajki koji su na granici mora da prijavi nešto nezakonito, prije svega nadležnim tijelima koja moraju onda da sprovedu istragu.... Lično sam bila na granici, ne zna se ko su ti ljudi, koji dolaze na granicu, što su, i zašto dolaze", rekla je predsednica.

Ona je javno prozvala Zaštitnicu građana poručivši joj da nije bila na terenu, tamo gdje migranti ilegalno ulaze u Hrvatsku.

"Ja bih rekla gospođi Zaštitnici da je njen prvi zadatak da brani ljudska prava hrvatskih državljana koji ne mogu normalno da žive. Kada sam bila na terenu, na pijaci su mi ljudi dobacivali: ''Predsjednice, kada ćete nam omogućiti da se normalno možemo voziti noću?'' Neću dopustiti blaćenje hrvatskih policajaca i policajki, neću dopustiti ni u Hrvatskoj ni drugdje u Europi jer oni ne štite samo Hrvatsku nego cijelu Europsku uniju", rekla je Grabar Kitarović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije