Ex -Yu

Kitarović se protivi vraćanju ćirilice u Vukovar

Kitarović se protivi vraćanju ćirilice u Vukovar
Foto: Tanjug/AP | Kitarović se protivi vraćanju ćirilice u Vukovar
Tanjug

ZAGREB - Hrvatska predsjednika Kolinda Grabar Kitarović se takođe usprotivila odluci Ustavnog suda o vraćanju ćirilice u Vukovar, a nakon razgovora sa gradonačelnikom Ivanom Penavom je izjavila da njegov stav u odnosu na sudsku odluku nije nepoštovanje, već poziv koji ona podržava.

Grabar-Kitarović sastala se danas na Pantovčaku sa gradonačelnikom Vukovara, HDZ-ovcem Ivanovom Penavom, a povodom odluke Ustavnog suda o statutarnoj odluci ostvarivanja službene upotrebe srpskog jezika i pisma na području tog grada.

Predsjednica je izrazila podršku stavu Ivana Penave, koji se protivi odluci Ustavnog suda.

Iz Kabineta Grabar Kitarović su nakon sastanka saopštili da predsjednica smatra izuzetno važnim pružanje podrške gradonačelniku Penavi i Vukovarčanima ''koji već više od četvrt vijeka trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija''.

Predsjednica ističe da to izaziva osjećaj nepravde među građanima Vukovara, posebno među braniteljima, ali i pripadnicima srpske zajednice koje se stigmatizuje.

"Predsjednica odluku Ustavnog suda ne može da komentariše, ali ističe da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kaže da se njihova prava moraju tumačiti i primjenjivati na način da se poštuju i manjine i hrvatski narod te razvija solidarnost i dijalog među njima", navodi se u saopštenju, koje su prenijeli hrvatski mediji.

Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska mora posebno da brine o Vukovaru, a od državnog vrha treba zahtijevati rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici tog grada.

''Neshvatljivo je da do danas niko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da niko nije riješio pitanje 30.000 logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati sa ustavnog ali i moralnog aspekta?'', zapitala je predsjednica i istakla da "Penavin stav prema odluci suda nije nepoštovanje, nego poziv koji lično podržava".

"Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvatanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Smatram da je obaveza državnih institucija da što prije ulože dodatni napor i pronađu najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije