Ex -Yu

Kitarović za istinu o Jasenovcu i jedinstvenu kolonu

Kitarović za istinu o Jasenovcu i jedinstvenu kolonu
Foto: Arhivska fotografija | Kitarović za istinu o Jasenovcu i jedinstvenu kolonu

ZAGREB - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu i to bi, kaže, bila kolona zajedništva, ali i za novo utvrđivanje istine o tome šta se zapravo dogodilo u tom najvećem ustaškom logoru u Hrvatskoj savremenim metodama, što je izazvalo reagovanja na društvenim mrežama.

Pitanje Jasenovca, smatra, ne smije biti kamen spoticanja niti oružje u rukama bilo koga ko želi da promoviše bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske.

Predsjednica je rekla da to nije "nimalo usmjereno protiv vlade i državne komemoracije" i pozvala Srbe i jevrejske organizacija u Hrvatskoj, da se dogovore da naredne godine svi zajedno idu u Jasenovac i u tišini se poklone žrtvama.

To bi, prema njenim riječima, bila prilika da se pokaže da je Hrvatska zrela da o toj temi iz prošlosti razmišlja s vremenskom distancom.

"Izuzetno dobrim u tom smislu smatram prijedlog čelnika HHO-a Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodnog povjerenstva, s članovima iz Srbije, Hrvatske te međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdilo istinu o Jasenovcu", rekla je Grabar-Kitarović i na taj način poručila, primjećuju hrvatski mediji, da bi se i ona ubuduće pridružila toj zajedničkoj komemoraciji i više ne bi poštu odavala sama.

“U 21. vijeku modernom se forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, što je nažalost uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije”, rekla je predsjednica.

Mediji prenose da je ova izjava Kitarović izazvala brojne kritike tviteraša.

Saborski zastupnik iz opozicionog SDP, Bojan Glavašević je napisao da smatra da je ovom izjavom Kitarović relativizovala Holokaust.

“Kolinda Grabar Kitarović relativizuje Holokaust. Jer to je ono što se događalo u Jasenovcu. Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Micanje Kitarović s Pantovčaka nakon ove sramotne izjave više nije pitanje izbora predsjednika Hrvatske, nego narodnog oslobođenja”, naveo je Glavašević.

Oglasila se i nekadašnja premijera Jadranka Kosor koja poručila da je "zaista neprijatno da će se neke istine o prošlosti utvrđivati daleko od domovine".

I profesor na Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Dejan Jović, ostao je prilično šokiran izjavom predsjednice, pa je na tviteru napisao:

“Baš me zanima kako bi to izgledalo kada bi Angela Merkel predložila isto za Aušvic".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije