Ex -Yu

Kitarovićeva posjetila Blajburg

Kitarovićeva posjetila Blajburg
Foto: Kabinet predsjednice Hravtske | Kitarovićeva posjetila Blajburg
Srna

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović danas je posjetila Macelj, Blajburg i Hudu jamu gdje su sahranjeni ustaše, domobrani i drugi saradnici nacističke NJemačke, među kojima pripadnici "Handžar divizije", te položila cvijeće i prislužila svijeće.

U saopštenju iz kabineta predsjedika Hrvatske ocijenjeno je da su "ovim masovnim ubistvom ratnih zarobljenika i civila nakon Drugog svjetskog rata prekršene sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, prije svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. godine".

Katolička crkva u Koruškoj nije prihvatila da i ove godine na Blajburgu bude služena misa za ustaše, domobrane i druge saradnike nacističke Njemačke, među kojima su i pripadnici "Handžar divizije".

Austrijske vlasti ocjenjuju da se komemoracija na Blajburgu odavno pretvorila u neonacistički skup, pa su pooštrile kazne sa ustaške simbole i poistovjetile taj pokret sa teoristima.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 3

Davor

Ova glupa plavusa je jedina koja velica fasizam. To je drzi na vlasti u fasistickoj rvatskoj

gr

katastrofa da hrvatski politicki vrh bastini ustastvo i NDH principe. to je fasizam i zbog toga se europa ne zabrinjava. mislim da sve zemlje u evropi se vracaju desnim nacionalistickim idejama sto znaci i kraj unije...europa gradjana je definitivno sahranjena

Bosanac

Cuj prekrsili Zenevsku konvenciju. A ustase su po Zenevskoj konvenciji ubijali i klali narod. JASENOVAC. Kamo srece da su ih partizani pobili sve do jednog danas bi bilo puno ljepse i bolje vrijeme.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije