Ex -Yu

Ključ buduće vlade i dalje u rukama Mosta

Ključ buduće vlade i dalje u rukama Mosta
Ključ buduće vlade i dalje u rukama Mosta

ZAGREB - Ključ buduće hrvatske vlade i dalje je u rukama Mosta nezavisnih lista, treće političke opcije poslije parlamentarnih izbora koji, po mnogim izvorima, ima i svog kandidata za premijera, a to nisu ni Božo Petrov, ni Tomislav Karamarko ni Zoran Milanović, objavo je portal Jutarnjeg lista.

Iako i Milanovićev SDP i Karamarkov HDZ žele da pošalju poruku da su jedinstveni i čvrsti, sve ono što se iza kulisa posljednje dvije sedmice dešava u dvije najveće hrvatske političke stranke pokazuje da je prestrojavanje već počelo.

Spominju se sve češće i potencijalna imena onih koji bi mogli zamijeniti šefove stranaka ako Karamarko i Milanović ne uspiju da sastave vladu.

Među tim imenima su Plenković, Tonino Picula Stier i Komadina....

Mantra HDZ-ovog rukovodstva je već danima da nije trenutak da se govori o kadrovskim promjenama u stranci, jer ionako u maju slijedi izborna skupština.

Sada je, smatraju ljudi oko Karamarka, najvažnije privoleti Most i zajedno sastaviti vladu.

U jednom se i u HDZ-u i u SDP-u ipak u potpunosti slažu. Niko od potencijalnih kandidata za budući "presto" neće se odvažiti u ovom času, čak ni u naznakama, pokazati javno ambicije. Svi čekaju šta će se dogoditi i ko će na kraju opstati - Karamarko ili Milanović.

”Političke sudbine njih dvojice, ako ne uspiju, biće različite. Čak i ako ne uspije da sastavi vladu, Milanović ima dobre preduslove da ostane na čelu SDP-a. On je na ovim izborima ostvario solidan rezultat kada se pogleda što je bilo prije godinu dana. Osim toga, u stranci je uspio da zaustavi svoje oponente tako da ne vidim mnogo njih koji će biti protiv, rekao je za portal Jutaranjeg Berto Salaj, uz dilemu da li je Milanović uopšte spreman da vodi SDP četiri godine u opoziciji.

”Nakon što je bio premijer i vodio državu, pitanje je ima li motivacije, žara i strpljenja za opoziciju. Nisam siguran da njegov karakter to može podnijeti, osim ako bi naslutio da su mogući neki prevremeni izbori.”

U slučaju Karamarka je, kaže, situacija bitno drukčija. ”Ukoliko HDZ ne uspije s Mostom da formira vladu, moje su procene da će Karamarko teško ostati na čelu stranke. Biće proglašen najvećim krivcem za izborni neuspjeh, pa će se izvlačiti podaci kako je bio i najnepopularniji političar.”

Profesor Salaj tvrdi da se već vide struje u HDZ-u koje žele jednu novu, drukčiju stranku i novog, drukčijeg lidera.

”Već se spominju imena gospodina Plenkovića, Stiera, pa i starog hadezeovca Šeksa koji bi vodio operaciju smene Karamarka.”

Tiho prestrojavanje u HDZ-u počelo je praktično prvog jutra nakon izbora, kada se videlo da desna koalicija nije dobila više mjesta u Saboru kao što je Karamarko u izbornoj noći najavio, već manje. Razočaranje je bilo veliko, iako je vrh stranke odmah insistirao na konstrukciji ''mi smo relativni pobednici''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije