Ex -Yu

Ključ rekonstrukcije Vlade Crne Gore u trouglu Demokrate - BS - DNP

Ključ rekonstrukcije Vlade Crne Gore u trouglu Demokrate - BS - DNP
Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić | Ključ rekonstrukcije Vlade Crne Gore u trouglu Demokrate - BS - DNP

​PODGORICA - Da li će biti najavljene rekonstrukcije Vlade Crne Gore i, ako hoće, kako bi taj proces trebalo da izgleda zavisiće prvenstveno od poteza premijera Milojka Spajića (Pokret Evropa sad) prema "trouglu" Demokrate - Bošnjačka stranka (BS) - Demokratska narodna partija (DNP).

To proizlazi iz nezvaničnih razgovora Vijesti sa predstavnicima nekoliko vladajućih i opozicionih stranaka.

Prema koalicionom sporazumu o vlasti, rekonstrukcija bi trebalo da se obavi do kraja godine, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) u izvršnu vlast - DNP-a Milana Kneževića i Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića.

Međutim, zbog zaoštrenih odnosa u vladajućoj većini, prvenstveno između Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata, te Spajića i Kneževića, moguće je nekoliko scenarija.

Jedan o kojem se spekuliše je da premijer isključi iz Kabineta Demokrate i zamijeni ih opozicionim BS-om. Taj scenario bi se, navodno, realizovao uz ostanak dijela funkcionera Demokrata u Vladi - potpredsjednika izvršne vlasti Moma Koprivice i možda ministra turizma Vladimira Martinovića, koji nekoliko mjeseci djeluju suprotno stranačkom vrhu.

Koprivica važi za najozbiljnijeg kandidata za ministra pravde ako aktuelni ministar Andrej Milović, čije je razrješenje predložio Spajić, bude smijenjen.

Druga mogućnost o kojoj se govori je da Demokrate ostanu u Spajićevom kabinetu, ali da im se smanji "kvota" pozicija koje pokrivaju, ne računajući one Koprivice i Martinovića, i da ta mjesta dobije neko drugi. Demokrate bi, prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, u tom slučaju uskratile podršku Vladi. Ta partija se sukobila sa Spajićem zbog pitanja kadrovanja u sektoru bezbjednosti.

Eventualnim isključenjem ili odlaskom Demokrata, Spajićevom kabinetu ne bi bio ugrožen opstanak ako bi dobio podršku BS-a Ervina Ibrahimovića. 

Jedan od problema sa BS-om je da li bi njihov ulazak u Vladu prihvatio DNP. Knežević je u martu najavio da neće pristati na to ako poslanici BS-a glasaju za razrješenje Mandića s funkcije šefa parlamenta. "... Ne možete jedno poluvrijeme igrati za Partizan, a drugo za Zvezdu", poručio je tada on.

BS je glasao za smjenu Mandića, ali on nije razriješen. Čelnik NSD-a je nakon poteza BS-a govorio da nema ništa protiv toga da Ibrahimovićeva partija uđe u Spajićev kabinet.

Ako bi, potencijalno, Demokrate i DNP, koji imaju sedam, odnosno četiri poslanika, "ispali" iz vlasti, ona bi mogla da opstane uz podršku BS-a sa šest parlamentaraca, ali bi u tom slučaju imala minimalnu podršku potrebnu za opstanak - 41 glas, pod uslovom da svi poslanici glasaju u skladu sa odlukama svojih partija. Aktuelnu većinu čini 46 poslanika.

DNP je krajem maja suspendovao podršku Vladi do ispunjenja više zahtjeva, nakon što je Crna Gora podržala na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. DNP je naveo da je usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna preduslov da bi oni uopšte razmatrali opciju dalje podrške Spajiću. 

Mandićeva i Kneževićeva partija pokrenule su pitanje rekonstrukcije krajem prošle godine, poručujući da bi taj postupak trebalo da uslijedi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko mjeseci poslije toga ili u prvoj polovini 2024. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije