Ex -Yu

Ko je Čaba Der koji je dobio nalog da ubije Vučića

Ko je Čaba Der koji je dobio nalog da ubije Vučića
Foto: Ilustracija | Ko je Čaba Der koji je dobio nalog da ubije Vučića

Plaćeni ubica Čaba Der danas je policiji u Budimpešti otkrio da je dobio ponudu od dvije različite kriminalne organizacije s naših prostora da ubije predsjednika Aleksandra Vučića.

Javnost u Srbiji je bila šokirana brutalnom likvidacijom koju je Der izveo na Banovom brdu 2018. godine, kada je bez maske i s osmijehom na licu, prišao Nebojši Markoviću u ulici Rajka od Rasine u Beogradu i ispalio u njega više hitaca, pišu Novosti.

Takođe, Nebojša je ubijen greškom pošto ga je Čaba Der zamijenio za Aleksandra Šarca, koji je prije nekoliko nedjelja ranjen u TC Ušće usljed čega je nešto kasnije i preminuo. Inače, ubijeni Nebojša bio je Šarčev zet.

Nakon toga, mirno se vratio u automobil, kojim ga je saučesnik dovezao i od tada mu se gubio svaki trag do sinoć.

Čaba Der (38) iz Čantavira, kod Subotice, prvo je bio sitan lopov, koga su u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica, preobrazili u plaćenog ubicu. On je u Novom Sadu, u kafani na Trgu mladenaca, pred desetinom gostiju iz pištolja 2004. godine usmrtio Branislava Jelačića, a sa lica mesta pobjegao biciklom.

Iste noći novosadska kriminalistička policija uhapsila je podstrekivača na ubistvo - sada pokojnog Vojislava Škrbića, a nekoliko sedmica kasnije i Čabu Dera.

Prilikom ubistva Der je bio maskiran, a kada je bježao pao je sa bicikla i udario u parkirani automobil. Tada su izolovane mikročestice, koje su se poklopile sa pocijepanim trenerkama, pronađenim kod Škrbića.

Kako je tada na konferenciji za štampu izjavio Saša Barjaktarović, šef novosadske kriminalističke policije, "sjajan operativan rad ekspresno je rezultirao hapšenjem nalogodavca i direktnog izvršioca brutalne likvidacije Jelačića".

Der je već robijao zbog ubistva. Nakon što je tadašnji Vrhovni sud Srbije dva puta ukidao presude, a suđenje kretalo iz početka, sredinom aprila 2009. godine u Okružnom sudu u Novom Sadu treći put izrečena je presuda za ubistvo iz 11. maja 2004. godine u novosadskom restoranu "Marina" u centru grada. Čaba Der iz Čantavira, kod Subotice, označen kao ubica Branislava Jelačića, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Vojislav Škrbić iz Kaća, okrivljen da je Dera na ubistvo podstakao, na 11 godina.

Deru je odmjereno 12 godina za ubistvo Jelačića, a pet za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića, pa mu je spajanjem odmjerena petnaestogodišnja robija, pišu Novosti.

Nakon prvog glavnog pretresa Krivično vijeće Okružnog suda u Novom Sadu je u oktobru 2005. godine Čabu Dera osudilo na 15 godina zatvora za ubistvo Jelačića, kao i za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića na obali Dunava. Škrbić je tada osuđen na 13 godina zatvora zbog podstrekavanja na Jelačićevo ubistvo iz osvete.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je plaćeni ubica Čaba Der rekao mađarskoj policiji da su mu dvije kriminalne organizacije sa ovih prostora dale ponudu da ga ubije.

Vučić je rekao da je večeras dobio tu informaciju, da je istina da je to Čaba Der izjavio, dodajući da se ne plaši i da ga ne interesuje šta ko pokušava da uradi.

"Sad, šta je stvarna istina.... ko će ga znati? Da li se plašim? Ne plašim se uopšte. Kada verujete u ono što radite i sigurni ste da je to dobro za vašu zemlju i narod, pa što bih brinuo. Sve i da je to istina, šta će da zaustave?", rekao je Vučić večeras novinarima u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije