Ex -Yu

Ko je Pendarovski, prvi predsjednik Sjeverne Makedonije

Ko je Pendarovski, prvi predsjednik Sjeverne Makedonije
Foto: Tanjug | Ko je Pendarovski, prvi predsjednik Sjeverne Makedonije

​SKOPLJE - Stevo Pendarovski (55), koji je u dva navrata ranije bio savjetnik za spoljnu politiku predsjednika države, biće predsjednik Republike Sjeverne Makedonije, prvi od kako je zemlja promijenila ime poslije potpisanog Prespanskog sporazuma između Skoplja i Atine.

Pendarovski je pobijedio kao kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI, poručivši da će biti predsjednik svih građana kog se niko neće stideti.

Bio je kandidat za predsjednika države Socijaldemokratskog saveza i na prethodnim predsjedničkim izborima održanim 2014. godine, ali je tada izgubio od sada odlazećeg predsjednika Ðorđa Ivanova.   

Pendarovski je prvi predsjednički kandidat u Sjevernoj Makedoniji koji je još u prvom krugu dobio podršku albanske stranke DUI i bio je predstavljen kao prvi konsenzualni kandidat za šefa države.

Političku karijeru počeo je kao portparol ministarstva unutrašnjih poslova 1998. godine, a u dva navrata bio je savjetnik za spoljnu politiku predsjednika države.

Bio je bivši savjetnik za spoljnu politiku u kabinetima poginulog predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog i bivšeg predsjednika Branka Crvenkovskog.

Bio je poslanik od 2016. do 2017. godine.

U periodu od 2004. do 2005. godine bio je predsjednik Državne izborne komisije, dok je prethodno radio kao rukovodilac odeljenja za analitiku u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pendarovski (55) obavlja funkciju nacionalnog koordinatora za članstvo u NATO-u.

Predavao je 11 godina međunarodnu bezbjednost, spoljnu politiku i globalizaciju na Univerzitetu Ameriken koledž u Skoplju.

Pendarovski je diplomirao 1987. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Chirila i Metodija u Skoplju. Doktorirao je u oblasti spoljne i bezbjednosne politike Evropske unije.

Oženjen je i otac jednog deteta.

Funkcija predsjednika u Sjevernoj Makedoniji je uglavnom ceremonijalnog karaktera, ali šef države ujedno je i vrhovni komandant oružanih snaga i potpisuje i zakone koje mu dostavlja parlament.

Predsjednički izbori smatrani su testom za prozapadnu politiku vlade, ocenjuje AP podsećajući da je Pendarovski podržao sporazum sa Grčkom o imenu u zamjenu za člansto u NATO, dok je njegova protivkandidatkinja to kritikovala.

Na osnovu skoro svih obrađenih glasova, Pendarovski je osvojio 51,68 odsto glasova, dok je protivkandidat VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova osvojila 44,72 odsto glasova.

To su podaci DIK na osnovu prebrojanih 99,72 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije