Ex -Yu

Ko nas sve prisluškuje

Ko nas sve prisluškuje
Ko nas sve prisluškuje

BEOGRAD - U Srbiji ne može ni da se pretpostavi koliko ima onih koji nekoga prisluškuju, ali ni onih koji su prisluškivani. Kontrole u ovoj oblasti skoro da nema, a oprema za prisluškivanje i praćenje komunikacije može da se kupi na svakom koraku bez ikakvih problema.

Tako na meti prisluškivača može da se nađe svako, od običnih građana do političara, direktora nekih kompanija, advokata, novinara, pripadnika desničarskih i ekstremistički organizacija. Kada su u pitanju domaći zakoni, uz posebne dozvole, u Srbiji pravo da prisluškuju imaju Bezbjednosno-informativna agencija, Vojnobezbjednosna agencija, Vojnoobavještajna agencija, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i MUP, po nalogu suda.

- Ovde imamo situaciju da je uvoz i korišćenje špijunske opreme sasvim regularno, i niko na to ne reaguje. Samo na internetu možete da kupite od uređaja za prisluškivanje i praćenje šta god želite. Ovde prisluškivanja dafinitivno ima i to u meri koja nije za potcenjivanje - kaže za “Blic” povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, istakavši da je pravi put za rješavanje ovog problema sistem u kome će biti kontrole.

Povjerenik je već sprovodio nadzor nad jednim domaćim mobilnim operaterom i došao da podatka da su službe bezbjednosti i policije samo tokom jedne godine 272.000 puta pristupile snimcima telefonskih razgovora. One na taj način jesu radile po zakonu, ali su prekršile Ustav koji garantuje tajnost komunikacija, osim kada to zatraži sud i to samo u dva slučaja: kod vođenja krivičnog postupka i kada je u pitanju zaštita državne bezbjednosti.

Profesor Goran Mandić sa Fakulteta bezbjednosti kaže da, iako je prisluškivanje zabranjeno, na tržištu danas postoje različiti uređaju za te namjene čija prodaja nije zabranjena.

- Postoje uređaji na baterije, ali i oni koji se napajaju na neki izvor. Na primer, neko vam pokloni sat na struju koji lepo izgleda i radi, a da nemate pojma da je u njemu, na primer, uređaj za prisluškivanje - kaže profesor Mandić.

On objašnjava da se prisluškivanje fiksih telefona, osim sa posebnim uređajima, ne može otkriti. Kada su u pitanju mobilni telefoni, naročito moderni sa android aplikacijama, oni imaju softvere zahvaljujući kojima je omogućeno prikupljanje raznih podataka, a da vlasnik telefona toga nije ni svjestan.

- Zato morate da pazite šta instalirate na te telefone. Možda i jeste u redu izvaditi bateriju mobilnog telefona ako sumnjate na prisluškivanje - objašnjava profesor Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije