Ex -Yu

Koliko će Hrvatsku koštati francuski avioni?

Koliko će Hrvatsku koštati francuski avioni?
Foto: Ilustracija | Koliko će Hrvatsku koštati francuski avioni?

ZAGREB - Iza odluke hrvatske vlade da za 999 miliona evra kupi 12 francuskih borbenih aviona F3R Rafal, ostalo je puno neodgovorenih pitanja o tome na šta će zapravo poreski obveznici potrošiti gotovo milijardu evra, piše danas zagrebački "Jutarnji list".

Premijer Andrej Plenković i ministar odbrane Mario Banožić su u petak bili uzdržani u otkrivanju detalja francuske ponude, a ni o konkurentskim ponudama se zvanično ništa ne zna.

Premijer Plenković je kazao kako ih nikada neće ni objaviti. Tek se u obrazloženju Vladine odluke navode uopšteni podaci ponude, prenosi Hina.

Javnost u ovom trenutku nema odgovor na ključno pitanje - što se u stvari kupuje za 999 miliona evra i koliko će se morati dodatno uložiti u taj projekt.

Prema nezvaničnim informacijama, američka ponuda za novi F-16 Block 70 iznosila je oko 1,8 milijardi dolara, a švedska za nove JAS-39 Gripene nešto više od milijardu evra. Po kojim uslovima i šta bi Hrvatska za taj novac dobila, nije poznato.

Tek je na novinarsko insistiranje premijer otkrio da su Francuzi ponudili jednu godinu počeka za isplatu, koja će krenuti početkom 2022, a završiti 2026.

Dakle, u četiri godine, što je u neskladu s tvrdnjom iz dokumenta Vlade da je otplatni rok šest godina.

Osim toga, premijer je potvrdio da nije odlučeno iz kojeg izvora će se to plaćati - iz budžeta ili kreditnim zaduženjem.

Predsjednik Vlade tvrdi da će država milijardu evra platiti bez problema. Prema dostupnim informacijama, konkurenti, SAD i Švedska, ponudili su duži rok otplate. Švedska je, prema informacijama "Jutarnjeg lista", ponudila otplatni rok od 10 godina i duži poček.

Nabavna cijena borbenog aviona, prema stručnim analizama, čini tek između 25 i 35 posto ukupnih troškova posjedovanja i upravljanja borbenim avionima tokom cijelog njihovog vijeka. Ostatak se odnosi na operativni trošak, odnosno letenje, održavanje, popravke itd.

I dalje nema podataka o tome koliko će Hrvatska platiti korištenje francuskih aviona i koliki su njihovi troškovi u poređenju sa drugima, piše "Jutarnji list".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije