Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Koliku će platu imati nova potpredsjednica EK Dubravka Šuica

Koliku će platu imati nova potpredsjednica EK Dubravka Šuica
Foto: Ilustracija | Koliku će platu imati nova potpredsjednica EK Dubravka Šuica
N.N.

ZAGREB - Dubravka Šuica, koja bi uskoro trebalo da postade potpredsjednik Ervopske komisije za demokratiju i demografiju, te najbolje rangirana i plaćena hrvatska funkcionerka - mjesečno će imati platu od čak 150.000 kuna odnosno skoro 40.000 KM.

"Slobodna Dalmacija" analizirala je uspon dubrovačke političarke imotskih korijena, koja je na početku svoje karijere posjedovala tek stan u Gržu od šezdesetak kvadratnih metara.

Dvadesetak godina kasnije imovina njene porodice procijenjena je na čak pet miliona evra. S vilom na Pločama u Dubrovniku, kućom u Cavtatu, kućom na Pelješcu, stanovima u Zagrebu i na Lapadu, vikendicom na Blidinjskom jezeru te jahtom vrijednom pola miliona američkih dolara.

Šuica, profesori engleskog i njemačkog jezika 1981. zaposlila se u Osnovnoj školi "Lapad" gdje je radila do 1988. godine, kada prelazi u srednjoškolski Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje, gdje je radila kao nastavnik engleskog i njemačkog jezika. A onda 1990. učlanjuje se u HDZ.

Odmah ulazi u obrazovno odjeljenje lokalne HDZ-ove vlasti. Sredinom devedesetih postaje direktor dubrovačke Gimnazije, a 1997. na listi HDZ-a izabrana je za gradskog vijećnika. Godinu dana poslije postaje županijski vijećnik i predsjednica dubrovačkog HDZ-a.

Na izborima 2000. godine, ulazi u Sabor, a 2001. Nakon dva uzastopna mandata pobijedio ju je Andro Vlahušić, a Šuicinu "vladavinu" obilježile su sumnje u brojne mutne poslove pogodovanja građevinskom lobiju - od prenamjene zemljišta na Nuncijati, do uređenja "zlatnog zahoda" u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici, koje je Grad navodno koštalo 4.000 evra po kvadratnom metru, dodaje "Slobodna Dalmacija".

Šuica 2012. godine postaje potpredsjednik Zajednice žena Evropske pučke stranke, a godinu kasnije odlazi u Evropski parlament.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije