Ex -Yu

Kolinda opet šokira: Albanci i Hrvati braća po oružju

Kolinda opet šokira: Albanci i Hrvati braća po oružju
Foto: Sputnik | Kolinda opet šokira: Albanci i Hrvati braća po oružju

TIRANA, ZAGREB -- Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još jednom šokirala javnost. U parlamentu Albanije izgovorila da su Albanci doslovno braća Hrvatske po oružju.

Kako prenosi hrvatski Večernji list, Grabar KItarović je u govoru pred albanskim poslanicima u Tirani izjavila da Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je ta zemlja do sada postigla u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU.

"Kao zemlja energičnih i marljivih mladih ljudi, Albanija ima izvrsne izglede", kazala je ona tokom drugog dana službene posjete Tirani gdje se sastala s predsjednikom parlamenta Granitom Rucijem.

Takođe je iskoristila priliku da čestita albanskoj strani na odluci Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019. Poručila je da će Hrvatska nastaviti da podržava proces evropske integracije Albanije prenoseći svoja iskustva i znanja stečena na vlastitom evropskom putu.

"Trebalo bi da nastavimo zajedno da radimo kako bismo uspostavili još bolju suradnju (...) kao zemlja s izuzetnim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Evopi. Hrvatske se raduje daljnjem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom", poručila je Grabar-Kitarović.

U svom se govoru osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dvije zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu. "Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno", kazala je i podsjetila na brojne Albance koji su se borili u ratu u Hrvatskoj. "Bili smo doslovno braća po oružju, prije nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i vjerujte mi – Hrvatska to neće zaboraviti", poručila je Grabar Kitarović.

Inače, hrvatska predsjednica već danima je glavna tema medija u Hrvatskoj, regionu ali i svijetu zbog ponašanja na završnici Svjetskog prvenstva u fudbalu. Mnogi smatraju da se ponašala neprikladno za jednu predsjednicu države, kada je grlila i ljubila fudbalere nakon završnog finalnog meča, u kom je Hrvatska izgubila od Francuske i osvojila drugo mjesto.

Njemački mediji su je zbog toga čak prozvali i "Kolinda Grlić Mazić" i "Alkoholinda", zbog insinuacija da je možda "malo više popila"

(vecernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije