Ex -Yu

Kolinda otputovala u Avganistan, a svima je privukla pažnju njena uniforma

Kolinda otputovala u Avganistan, a svima je privukla pažnju njena uniforma
Foto: Tanjug | Kolinda otputovala u Avganistan, a svima je privukla pažnju njena uniforma
N.N.

KABUL - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović očekuje političko rejšenje avganistanskog sukoba kojem će prethoditi modernizacija talibanskih stavova, kazala je novinarima u Kabulu.

Grabar-Kitarović doputovala je u višednevni posjetu Avganistanu, treću u svom predsjedničkom mandatu, prenosi Hina.

Na početku posjete sastala se sa zapovednikom misije "Odlučna podrška" Džonom W. Nikolsonom.

Pohvala za vojnike

Nakon toga je kazala da je ponovno doputovala u Avganistan kako bi posjetila hrvatske vojnike, koji tamo i dalje dobijaju same pohvale za svoju službu, ali i čula kakvo je stanje u toj zemlji.

Više od stotinu pripadnika oružanih snaga savjetuje vojne i policijske snage Avganistana, u sklopu neborbene operacije pokrenute 2015. u kojoj je oko 16.000 vojnika iz 39 zemalja članica i partnerskih država.

Hrvatska, koja je članica NATO-a postala 2009. godine, u misijama u Avganistanu učestvuje od 2003. godine.

Po njezinim riječima, međunarodne snage borave u toj zemlji kako bi se spriječilo prelivanje terorističkih napada izvan zemlje i kontrolisali tokovi migracija, prenosi Hina.

- U slučaju pada ovdašnje vlade, mogli bi očekivati milione i milione izbjeglica koji bi krenuli prema Evropi i EU. A ja sam jedna od državnica koja se zalaže da se problemi migracija rješavaju uklanjanjem korjenskih uzroka - sukoba, siromaštva, korupcije, nejednakosti, neobrazovanosti - rekla je.

Političko rješenje

Iako su snage bezbjednosti i dalje itekako potrebne za održavanje stabilnosti i sigurnosti zemlje, hrvatsku predsjednicu ohrabruje činjenica da su talibani postali fleksibilniji u pregovorima.

- Svaki rat se završava političkim rješenjem. Ali će talibani morati da naprave brojne ustupke ako žele da participiraju u vlasti na lokalnom ili regionalnom novou, uključujući i modernizaciju svojih stavova - rekla je Grabar-Kitarović.

U nastavku posjete Grabar-Kitarović obićiće hrvatske vojnike u sklopu misije NATO-a "Odlučna podrška" u Kabulu i Mazar-e-Šarifu, pa će se sastati sa avganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i glavnim izvršnim zvaničnikom Abdulahom Abdulahom, prenosi Hina.

Obučena u uniformu

Ono što je posebno privuklo pažnju jeste da je Kolinda nosila uniformu kakvu nose i ostali pripadnici misije. Imala je jaknu sa hrvatskom zastavom na ramenu, a na glavi je nosila šljem.

Moglo bi se reći da je ovakvo izdanje hrvatske predsjednice neobično i poprilično nesvakidašnje.

(Telegraf.rs)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije