Ex -Yu

Kolinda zove Vučića u Hrvatsku

Kolinda zove Vučića u Hrvatsku
Foto: N.N. | Kolinda zove Vučića u Hrvatsku
Beta

ZAGREB -- Hrvatska traga za 1.922 osobe nestale u Domovinskom ratu, rečeno je u četvrtak na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba u Karlovcu.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović naglasila da je to "veliki neriješen životni, humanitarni i politički problem", prenosi Hina.

"Velikosrpska agresija zadala je Hrvatskoj mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od svih. Materijalne štete smo obnovili, žrtve smo dostojno pokopali i možemo im s poštovanjem iskazivati počast, ali sudbinu nestalih još nismo riješili. Taj moralni dug našim nestalima i njihovim porodicama kao država još nismo ispunili", naglasila je Grabar Kitarovićeva.

Ona je dodala da je sudbina nestalih ključna za normalizaciju sa Srbijom i da je zato insistirala na obnovi političkog dijaloga sa Srbijom i pozvala u Hrvatsku srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Poručila je da će i dalje insistirati na sudbini nestalih kao ključnom elementu daljeg dijaloga i pune normalizacije odnosa dviju država, kao i hrvatske podrške ulasku Srbije u Evropsku uniju, jer je "istina o nestalima politički minimum ispod kojega niko u Hrvatskoj ne smije da ide".

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je od 2016. godine intenzivirano istraživanje masovnih ili pojedinačnih grobnica nestalih žrtava.

Ukupno se traga za 1.508 nestalih osoba i 414 njih za koja postoje saznanja da su poginuli, ali ne i gdje su pokopani njihovi posmrtni ostaci, kazao je Medved.

On je naveo da su da bi se to riješilo učinjeni iskoraci u bileteralnoj saradnji s BiH i Crnom Gorom, ali da je ključ rješenja u Srbiji, i da je zato predložio sklapanje novog sporazuma o saradnji, prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

"Tražimo od Srbije podatke. Oni te podatke i zapisnike imaju i jedan od osnovnih uslova kod otvaranja poglavlja 23 za pristup Srbije EU biće puna saradnja u pronalasku nestalih osoba", rekao je Medved.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije