Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Komisija kosovske skupštine usvojila rezoluciju o navodnom genocidu

Komisija kosovske skupštine usvojila rezoluciju o navodnom genocidu
Foto: Anadolija / Ilustracija | Komisija kosovske skupštine usvojila rezoluciju o navodnom genocidu
Tanjug

PRIŠTINA - Ad-hoc komisija kosovske skupštine odobrila je danas nacrt rezolucije o osudi navodnog zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, koje su počinili Srbi tokom posljednjih sukoba na Kosovu, javila je "Kosovapres".

Tekst rezolucije usvojen je nakon diskusije u kojoj je poslanik Pokreta Samoopredjeljenje, Sami Kurteši, rekao da je taj dokument degradiran jučerašnjom inicijativom predsjednika parlamenta Kadrija Veseljija o uspostavljanju krivičnog suda za zločine koje su navodno počinili Srbi.

Pedstavnik DKP Ljuštaku smatra da bi nacrtom rezolucije trebalo predvidjeti i pokušaj biološkog istrjebljenja, budući da je, kako tvrdi, tokom posljednjih sukoba na Kosovu postojala i takva tendencija.

"Želimo da osudimo mračan čin srpske države. Ako imamo priliku da napravimo tribunal, to je dobrodošlo. Slažem se sa svim što je predloženo ovim dokumentom", rekao je Ljuštaku, prenijela je "Kosovapres".

Poslanik DSK Armend Zemaj je dodao da je utvrđeno, a parlament to treba da usvoji, da je, kako je rekao, "država agresor na Kosovu počinla genocid".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije