Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Kon: Na sjednici Štaba i o prelasku na onlajn nastavu

Kon: Na sjednici Štaba i o prelasku na onlajn nastavu
Foto: Tanjug arhiva | Kon: Na sjednici Štaba i o prelasku na onlajn nastavu
Tanjug

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će sutra na sjednice Kriznog štaba biti procijenjena epidemiološka situacije, da će se raspravljati o do sada uvedenim mjerama, ali i onima koje je predložio medicinski dio Kriznog štaba, a čije je usvajanje odloženo.

Kon je istakao da je prvenstveno riječ o prelasku škola na onlajn nastavu.

"O tome će biti reči sigurno, da li će biti doneta odluka ne mogu da kažem unapred", rekao je Kon gostujući u emisiji "Upitnik" na RTS-u

On je naveo da, u ovako nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, može da ohrabri to što u Beogradu nije više polovina novozaraženih, već manje od trećine.

Ukazao je da je riječ o tipičnom prelivanju.

"Beograd kao prvo mesto gde se virus naglo aktivirao i naglo počela da se diže ta krivulja dosegao je najverovatnije maksimum, sada je pitanje kako će to dalje teći", rekao je Kon.

Naglasio je da je ono što je problem to da su brojke i dalje na visokom nivou i veliki je broj onih koji su za bolničko liječenje.

"Pratićemo te čuvene dve nedelje nakon kojih čovek može da vidi kakav je trend i da vidimo, ako počne da se usporava, usporava se već sada, ali da li će početi da pada - to ćemo morati da pratimo", rekao je Kon.

Govoreći o poštovanju mjera, upitao je zašto se ljudi ne ponašaju kao da je vanredno stanje.

"Zašto mi ne možemo da kažemo našim građanima - ljudi, svi koji ste stariji od 65 godina, nigde ne izlazite. Izbegavajte svaki mogući kontakt, vodite računa da ne budete u kontaktu sa onima koji su imali kontakte, neka su to i najrođeniji. Ostanite dosledni čuvanju sebe i svog života", poručio je Kon.

Direktor KBC Zemun, dr Dragoš Stojanović, istakao je da je ovaj nalet virusa duplo teži u odnosu na prethodne i ocenio da je najbolji pokazatelj broj pacijenata na intenzivnoj nezi i broj teških kliničkih slika i komplikacija.

"Intenzivne nege su nam pune i prepune", rekao Stojanović.

Direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša, rekao je da se, po broju novozaraženih osoba na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana, Srbija nalazi na drugom, odnosno trećem mjestu u Evropi.

"Srbija jeste postala jedna od vodećih država po broju novoobolelih. Dodatna poteškoća jeste to što se broj novoobolelih dodatno povećava", rekao je Ivanuša.

Kada je riječ o merama koje su na snazi, Ivanuša kaže da bi one trebalo da imaju efekat, ali da moraju da se poštuju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije