Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Kosovo usvojilo rezoluciju o ukidanju svih vrsta igara na sreću

Kosovo usvojilo rezoluciju o ukidanju svih vrsta igara na sreću
Foto: Anadolija | Kosovo usvojilo rezoluciju o ukidanju svih vrsta igara na sreću
Anadolija

PRIŠTINA- Skupština Kosova je danas na vanrednoj sjednici usvojila rezoluciju kojom se od Vlade Kosova zahtijeva ukidanje svih vrsta igara na sreću u narednih deset godina.

Vanredna sjednica je održana na zahtev 49 opozicionih poslanika, koji su diskusiju o igarama na sreću tražili nakon što su u kratkom periodu na Kosovu ubijena dva mladića na svojim radnim mestima u kosovskim kazinima.

Za rezoluciju, čiji je tekst usaglašen sa svim parlamentarnim grupama, glasalo je svih 74 prisutnih poslanika. Nije bilo protiv, niti uzdražanih.

Avdullah Hoti, šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova pročitao je tekst rezolucije, koja je sročena u dvije tačke, prvo da Vlada Kosova započne zakonsku procedure za ukidanje aktivnosti svih igara na sreću do izmjene i dopune odgovarajućeg zakona i pod dva da Vlada u roku od 30 dana Skupštini dostavi novi zakon koji ukida sve vrste igara na sreću u periodu od deset godina.

Hoti je predhodno u uvodnom izlaganju kazao da je jasno da su igre na sreću štetan ambijent, gdje vlada nasilje i criminal i kojima se upropašćavaju porodice.

On je istakao da se od tih igara niko nije obogatio, osim vlasnika tih biznisa, te je naveo da je Kosovo odgovorno da zaštiti svoje građane. Istakao je da na na Kosovu funkcioniše 1.645 licenciranih aparata za igre na sreću i 294 licenciranih kladionica, ali i gotovo dvostruko nelicenciranih lokala sa igrama na sreću, ako se uzme u obzir broj izrečenih kazni od nadležnih organa.

"Vlada Kosova je 11. decembra 2018. godine odobrila koncept dokument za igre na sreću, koji predviđa promovisanje ovog sektora kao priliku za ekonomski razvoj, prihode i zapošljavanje, kao i povećanje državnog budžeta. Međutim, ono što je poznato o ovim biznisima je da su čitave porodice na Kosovu izgubile sve zbog zavisnosti od kockanja. Umjesto da se kontrolišu i kažnjavaju, kazina su dodata svim naseljima. Prijavljena su i samoubistva kao rezultat gubitka bogatstva u igrama na sreću. To je zato što se u kosovskim kazinima igra samo sa sudbinom ljudi”, kazao je Hoti.

Memli Krasnići, šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova podržala je predloženu rezoluciju.

"S obzirom na tragične događaje posljednjih dana i javne rasprave o ovom pitanju tokom svakog mjeseca, pošto je predlagač već pročitao nacrt rezolucije parlamentarna grupa PDK izražava podršku ovom tekstu u nadi da će ova Rezolucija biti sprovedena odmah, kako se zahteva", kazao je Krasnići.

Glauk Konjufca, šef poslaničke grupe opozicionog Pokreta “Samoopredjeljenje” kritikovao je vlast što do sada nije istražila korupciju vezanu za izdavanje licenci za aktivnosti kazina i igara na sreću.

"Kako je moguće da Kosovu ima na stotine kazina, koji su uspjeli dobiti dozvolu da rade pored škola, u blizini vrtića i blizu verskih ustanova, što je u suprotnosti sa zakonom. Jasno je da u pozadini postoji korupcija koju samo treba istražiti. Međutim, ovde nema volje za borbu protiv te korupcije", rekao je Konjufca.

Iz opozicione Socijaldemokratske partije je navedeno da ubistva koja su se dogodila u kazinima, ne znači da su ta mjesta opasna po bezbjednost građana, jer se tom logikom trebaju zatvarati i banke i restorani.

Poslanici SDP-a su podržali predloženu rezoluciju, ali su naveli da je opasnost kazina i igara na srećcu zbog zavisnoti od njih i da je najbolja politika protiv tih pojava, dobra socijalna politika u zemlji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije