Ex -Yu

Krasnoščenkov: UN pokrenule istragu

Krasnoščenkov: UN pokrenule istragu
Foto: Informer.rs | Krasnoščenkov: UN pokrenule istragu

BEOGRAD - Pripadnik UNMIK-a ruski državljanin Mihail Krasnoščenkov rekao je da su UN pokrenule istragu poslije policijske akcije tokom koje je ranjen na sjeveru Kosova i Metohije.

Krasnoščenkov je rekao da bi lokalna policija mogla da ima svoju verziju incidenta, koja će se razlikovati od zaključaka UN.

"Istraga bi trebalo da pokaže kako su te jedinice postupale i prema međunarodnom pripadniku (misije) i prema lokalnom stanovništvu. Vjerovatno će i policija da vodi istragu, ali oni će imati različito gledište koje se ne poklapa sa našim. Kao predstavnik međunarodne organizacije UN nemam prava da dajem bilo kakve zvanične izjave. Za to postoji specijalno odjeljenje", rekao je Krasnoščenkov Televiziji "Rusija 24".

Govoreći o incidentu u kome je ranjen, on je istakao da radi već 20 godina, tako da za njega "ovo nije neka neobična situacija".

Krasnoščenkov je odgovarao na pitanja ležeći u bolničkom krevetu, na licu mu je vidljiva modrica, a neke riječi izgovarao je sa poteškoćom, mucajući, prenosi "Sputnjik".

Ljekari su Krasnoščenkovu dijagnostikovali povrede glave.

Pripadnici specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova upali su juče ujutro na sjever Kosova i Metohije u desetak oklopnih vozila, a Srbi su postavili barikade na putevima u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku, nakon čega je došlo i do pucnjave.

Više ljudi je povrijeđeno, uključujući trojicu policajaca, jednog novinara i dva pripadnika UN, od kojih je jedan Krasnoščenkov, koji je zatim hospitalizovan i oslobođen, a drugi je Srbin, koji se i dalje nalazi u pritvoru.

Moskva je pozvala UN da preduzmu mjere u vezi sa pritvaranjem Krasnoščenkova.

"Osuđujemo ono što se dogodilo. Očekujemo da UN preduzmu najdinamičnija dejstva", rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin nakon učešća na zatvorenim konsultacijama ruskog Savjeta bezbjednosti o situaciji u Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije