Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Krim traži od Srbije: Ne odugovlačite sa priznanjem

Krim traži od Srbije: Ne odugovlačite sa priznanjem
Foto: Ilustracija | Krim traži od Srbije: Ne odugovlačite sa priznanjem
N.N.

BEOGRAD - Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa priznavanjem Krima kao dijela Rusije, izjavio šef komiteta za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose krimskog parlamenta.

Prema riječima Jurija Gempelja, priznavanje Krima kao dijela Ruske Federacije otvorilo bi nove perspektive u razvoju rusko-srpskih odnosa, prenio je "Sputnjik".

"Srbija ima šansu da uđe u istoriju kao prva evropska zemlja koja je krenula putem pravde i priznala volju Krimljana. Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa tim pitanjem", naglasio je on.

Gempelj, koji boravi u Srbiji u okviru krimske delegacije, rekao je da se do sada susreo sa mnogim predstavnicima srpske vlasti, te je ocijenio da je takva saradnja važna kako bi se dodatno učvrstili rusko-srpski odnosi.

Podsjetimo, Krim je postao ruski region poslije referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem se ogromna većina građana Krima i Sevastopolja izjasnila za ujedinjenje sa Rusijom.

Za ujedinjenje glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

Ukrajina, međutim, to poluostrvo smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom.

(Sputnjik)

Najčitanije