Ex -Yu

Krivi Stojko i bomboni od svinje

Krivi Stojko i bomboni od svinje
Krivi Stojko i bomboni od svinje

BEOGRAD - Od osnivanja prve mehane u Beogradu prošlo je skoro tri vijeka, a inspiracija za njihove nazive ne jenjava, pa se tako i danas može otići na ručak u "Pogođenu patku", "Ludu kuću" ili se "zadovoljiti" onim što nude u restoranu "Šta je, tu je".

Ugostiteljski objekti dobijali su imena na različite načine - po mjestima, vlasnicima, citatima iz knjiga, nesrećnim ljubavima ili sticajem okolnosti.

"Bio sam na ispraćaju, gde su se trubači, na zahtev da sviraju pesmu 'Izgubljeno jagnje', razleteli po ćoškovima i svako je svirao iz svog ugla. Pošto je lokal bio pred otvaranjem, setili smo se te upečatljive situacije i - eto imena", ispričao je Radiša Kostić iz restorana "Izgubljeno jagnje".

"Gledajući emisiju o ruskim lokalima sa zanimljivim imenima pre 15 godina, kada smo nameravali da otvorimo lokal, mužu je pala na pamet ideja za ime 'Vruć gavran' jer je neobično i smatrali smo da će privući pažnju", kazala je Katarina Pavlović, vlasnica paba koji uglavnom posjećuju mladi.

Posljednjih godina u Beogradu su sve popularniji restorani s odrednicom "etno", u kojima se sjedi za stolovima s kariranim stolnjacima, pije rakija iz čokanja i jedu duvan-čvarci. "Kada smo odlučili da otvorimo restoran, jedino što smo znali jeste da će biti u etno-stilu i uz sve poteškoće koje su nas pratile do konačnog otvaranja uvek smo bili optimistični i govorili - šta je, tu je, pa smo odlučili da tako nazovemo restoran", ispričao je Aleksandar Cvetinčanin iz restorana "Šta je, tu je". "Najčešći gosti su nam stranci, koji su oduševljeni srpskom kuhinjom, posebno čvarcima, koje mi prevodimo kao 'bombone od svinje'", rekao je Cvetinčanin.

Beogradske kafane su devedesetih godina bile odraz vremena u kome se živjelo, pa je tako ispred studentskog doma "Ivo Lola Ribar" postojala kafana "Kod žirafu vanevropsku zverku", koja je izgledala kao kiosk.

Tih godina u Beogradu otvoren je i kineski restoran, čije je ime "Luda kuća" simbolizovalo tadašnju situaciju u zemlji, tvrde njegovi vlasnici.

Neke kafane postale su simboli pojedinih dijelova grada, pa tako danas mjesto oko nekadašnje kafane "Tri bika" na Karaburmi Beograđani i dalje tako zovu iako je ime promijenjeno u "Stari most". Na Čukarici, od nekada popularnog mjesta za izlaske, ostalo je samo ime - "Krivi Stojko".

U samom centru Beograda stara kuća pretvorena je u jednu od najposjećenijih kafana - "Violeta, kuća stara", koja je ime dobila po legendarnoj rečenici iz filma "Specijalno vaspitanje" i jedne ljubavne priče koja se može pročitati na svakom stolu u toj kafani.

"Tokom radova na adaptaciji kuće ulicom je prolazio stari gospodin, Beograđanin, kažu boem, koji je između dva svetska rata živeo u Francuskoj, a kada je od vlasnika saznao šta se priprema, zamolio je da se kafana nazove 'Violeta', po jednoj Violet Arto, iz Lunevila, u koju je bio zaljubljen", piše na ukrašenim papirima ispod svakog od staklenih stolova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije