Ex -Yu

Krivokapić: Manjinska vlada je prevara, spreman sam da potpišem Temeljni ugovor

Krivokapić: Manjinska vlada je prevara, spreman sam da potpišem Temeljni ugovor
Foto: Tanjug/Arhiva | Krivokapić: Manjinska vlada je prevara

​PODGORICA - Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je veoma iznenađen konceptom za formiranje manjinske vlade, koju je predložila koalicija Crno na bijelo, predvođena potpredsjednikom aktuelne izvršne vlasti Dritan Abazović i poručio da je to prevara.

"Manjinska vlada je prevara", poručio je Krivokapić na konferenciji za novinare i dodao da je ona rezultat odnosa pojedinih političkih lidera koji misle da, kako je rekao, čitav svijet zavisi od njih.

Formiranje manjinske vlade juče je predložila koalicija Crno na bijelo Dritana Abazovića i istakao da bi ta vlada bila bez Demokratskog fronta i Demokratske partije socijalista, s tim da, kako je kazao, bi želio da te dvije političke opcie podrže ovaj koncept.

"Jučerašnje predsavljanje koncepta manjinske vlade za mene je veliko iznenađenje, kao što sam ranije rekao 30. avgusta 2020. režim je pao, a sada vam kažem da je manjinska vlada prevara", rekao je Krivokapić.

Upitao je kako je moguće, da neko nakon izbora avgusta 2020. juče može da kaže ili da mu, kako je rekao, padne na pamet da, iako su njegovi stavovi do skoro bili drugačiji, predlaže manjinsku vladu koja će birati vrhovnog državnog tužioca.

Živimo li mi, upitao je premijer, u zemlji paradoksa.

Upitao je i zašto se to dešava baš sada i istakao da će sve maske da padnu do 1. marta.

"Crna Gora je u neprilici zbog isključivo političkih lidera koji ne žele da snose odgovornosti i oni isti ne dozvoljavaju da oni koji imaju znanja, sposobnost i obrazoanje da dođu na vlast", rekao je Krivokapić.

Rekao je i da ga posljednjih dana intenzivno zovu iz Socijalističke narodne partije, koja je u koaliciji koja traži manjinsku vladu, i da su mu rekli da najmanje dva njihova poslanika neće podržati ovu, kako je rekao, prevaru.

Krivokapić je danas odgovorio na pismo patrijarha srpskog Porfirija, povodom usaglašavanja Nacrta Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Pismo je, kazao je, dostavljeno Patrijaršiji.

Krivokapić je na konferenciji za novinare, povodom koncepta manjinske vlade, koju je juče predložio lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović, rekao da u tom nacrtu nema suštinski ničeg spornog i da je riječ samo o nekim detaljima.

"Mi smo spremni da što prije potpišemo taj ugovor", ponovio je Krivokapić i dodao da je za njega atmosfera u vezi sa tim ugovorom pomalo začuđujuća.

Prema njegovim riječima, do te atmosfere je vjerovatno došlo pod uticajem određenih, kako je kazao, naručenih analitičara i istrošenih istoričara koji nameću pomisao da "ovaj premijer ne može da potpiše taj ugovor".

"Ovih dana očekujem rješenje tog problema", rekao je Krivokapić.

Smatra da je to pitanje politizovano i da ga zabrinjava da politička stabilnost ili nestabilnost može da bude razlog za nepotpisivanje Temeljnog ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije