Ex -Yu

Krivokapić: Maske su pale, Đukanović dogovorio da ne budem premijer

Krivokapić: Maske su pale, Đukanović dogovorio da ne budem premijer
Foto: Tanjug/Arhiva | Krivokapić: Maske su pale, Đukanović dogovorio da ne budem premijer

PODGORICA - Premijer Zdravko Krivokapić u vanrednom obraćanju građanima poručio je da zna da će na sutrašnjoj sjednici Skupštine biti izglasano nepovjerenje njemu i njegovoj vladi, što je, kako je rekao, samo završnica ranije dogovorenog plana pojedinaca sa aktuelnim šefom države Milom Ðukanovićem.

Krivokapić je rekao da su maske pale i ko to hoće da vidi može, a ko neće ne mora.

"Ovo je sve davno isplanirano, ulazimo u završnicu čiji akteri su mnogo više radili tajno i na štetu naroda nego javno i na bilo čiju korist", rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su mu manipulacijama poslanici onemogućili obraćanje u Skupštini Crne Gore i poručio:

"Ostao sam na stavu požtvovane borbe za zdravu Crnu Goru i bolji život građana."

Istakao je da njegova vlada nije mogla da preživi zato što je napad došao iznutra od onih koji su najviše galamili, a koji su najmanje radili.

O špekulacijama da će podnijeti ostavku, Krivokapić je rekao da mu ništa ne znači da li će biti premijer, ali da je nije podnio jer je želio da se vidi ko je ko u Crnoj Gori.

"Ðukanović je sa dijelom zajedničke koalicije izabrane voljom naroda dogovorio da više ne budem premijer, ja to znam. Saradnicima sam govorio da će maske pasti, ali nije dovoljno da samo padnu već da se skinu do kraja. Maske su pale, ko to želi da vidi može, ko ne želi ne mora", rekao je Krivokapić, koji je više puta ponovio da je u Crnoj Gori na sceni prevrat i "banana puč".

Kaže da je u politiku ušao samo zbog Zakona o slobodi vjeroispovesti i to je, kaže, bio njegov jedini cilj, kao i da mu je što se toga tiče obraz mu je čist.

Premijer kaže da zna da pravda nije došla do mnogih pojedinaca, ali da o tome zašto nije došla treba građani da pitaju potpredsjednika Dritana Abazovića koji je pokrenuo rušenje ove vlade, a koji je na sebe preuzeo koordinaciju sektora bezbjednosti.

"Pod njegovom kontrolom bili su i ministar i direktor policije, to su oni koji su htjeli da spriječe ustoličenje ministropolita, ali se to nije dogodilo", rekao je Krivokapić.

Rekao je i da je mogao ranije da pokrene smjenu Abazovića, ali bi, kaže, tada bio proglašen krivcem.

Ovu vladu rušili su, kaže, njeni prvi prijatelji i njeni potonji neprijatelji. Rušili su je lobisti, regionalni političari...

"Sama od sebe pronalazila se gomila neprijatelja. Javljali su se pojedinci iz bivšeg režima... Nisam to dozvolio jer je jednom moralo to da prestane, jer mi nismo samo egzotična destinacija na lijepom pragu Evrope. Zajednička akcija da se vlada sruši od onih koji su kreirali tuđe nesreće", dodao je.

Podsjetio je da je Abazovića lično predložio za vicepremijera, a da sad on sa "poraženim DPS-om treba da glasa nepovjerenje vladi".

"Predložio je, dakle, da mu DPS pomogne da se razriješi od samoga sebe. Mislim da je to upečatljiva slika koja govori više od hiljadu riječi. Zaboravio je na moralnu obavezu da u nezadovoljstvu podnese ostavku. Zahvalan sam što je strpljenje pobijedilo i što je vrijeme razobličilo laž", naveo je Krivokapić.

"Niko se neće moći sakriti"

Krivokapić je naveo da je Abazović preuzeo na sebe da bude koordinator svih službi bezbjednosti i "donosilac pravde". Takođe, govorio je i o uvozu banana, aludirajući na nedavnu zapljenu velikih količina droge koja je bila sakrivena upravo u tom voću.

"Pod njegovom kontrolom bio je ministar unutrašnjih poslova i šef policije. To je ta ekipa koja je željela da spriječe ustoličenje mitropolita na Cetinju. Zahvaljujući Bogu, to se nije desilo. To je ekipa koja treba da nas ubijedi da je Crna Gora sa pravom najveći uvoznik banana u Evropi. To je radio i režim Mila Đukanovića. Ubjeđivali su nas da svaki građanin mjesečno može da pojede 24 kilograma banana. Očekujem da ćemo da smanjimo uvoz, a da će avangardni dio kojim rukovodi Abazović Crnu Goru da pretvori u plantažu banana", objasnio je premijer Crne Gore.

Građani su, kako je rekao, "vidjeli sve i sve znaju".

"Mogao sam 5. septembra predložiti njegovo (Abazovićevo) razrješenje, jer je nekoliko pojedinaca koje je birao podržalo anitustavna, anticrkvena i antigrađanska dešavanja na Cetinju. Na svu sreću, profesionalci u sektoru bezbjednosti i odbrane nisu kalkulisali i bili su snaga ove Vlade da se spriječi ustavni puč. Kreatori puča izabrali su novi poligon. Ono što se na Cetinju nije moglo završiti, izmjestili su u okvir ove Vlade. Ovo je dobro pripremljena električna stolica. Tada je trebalo ne samo da sagori premijer, već da se sukobi narod", rekao je Krivokapić.

Poručio je da će strpljenjem biti "razoren i ovaj beščasni plan".

"U ovoj bici jedino oružje je državnička odgovornost. Da bih iskazao zabrinutost za budućnost Crne Gore, za našu djecu, za ono što Crna Gora ima... Neće se niko moći sakriti, biće jasno ko je kome šta obećavao, ko je šurovao s bivšim režimom. Niko se neće moći sakriti", objasnio je premijer Crne Gore.

U Skupštini danas nije usvojen dnevni red na kojem je bio prijedlog premijera za smjenu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije