Ex -Yu

Krivokapić: Podnesite zahtjev za nepovjerenje Vladi

Krivokapić: Podnesite zahtjev za nepovjerenje Vladi
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Krivokapić: Podnesite zahtjev za nepovjerenje Vladi
Tanjug

PODGORICA - Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je danas DPS-u i DF-u da podnesu zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi, jer, kako je rekao, njega fotelja najmanje interesuje, mada, ponovio je, neće podnijeti ostavku.

Šef kluba poslanika Demokratska partija socijalista - Liberalna partija Danijel Živković prethodno je pitao premijera kad će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi na čijem je čelu, imajući u vidu da je ona izgubila povjerenje parlamentarne većine.

"Vi ste danas nelegitimni predsjednik Vlade Crne Gore", poručio je Živković Krivokapiću, a prenijela RTCG.

Krivokapić je, međutim, u Skupštini odgovorio da nije izdao ideju "za budućnost Crne Gore" s kojom je nastupio na izborima prošle godine, te da treba da odgovara onaj ko je tu ideju izdao.

"Sa vama se moglo desiti samo nešto što je neko unaprijed projektovao i dirigovao - nema više diktata. Ovdje vladaju sloboda i demokratija. Vi ste naučili na diktatorski režim", kazao je Krivokapić.

Ponovio je da ga popularnost ne interesuju, već da narodu bude bolje, dodajući da su tajkuni DPS-a opustošili Crnu Goru više nego svi tajfuni, a DPS-u i DF-u je poručio da podnesu zahtjev da se Vladi izglasa nepovjerenje.

"Gospodine Živkoviću, kao i DF, i vi možete da podnesete zahtjev da ovoj vladi izglasate nepovjerenje. Zašto očekujete od mene da ja to uradim? Vas samo interesuje da se vratite na vlast, tako što ćete ljude u institucijama ubjeđivati da ova vlada neće dugo trajati. Koliko god trajala ova vlada, neće doći nova na kojoj ćete vi biti oni koji će predstavljati vlast u Crnoj Gori", kazao je Krivokapić.

Premijer Crne Gore je naveo i da nije čudo što je ministarka prosvjete Vesna Bratić završila na infuziji.

"Ministarki ne date da živi na miru, vršite pritisak na svaku moguću stranu. Taj pritisak ne može da izdrži i nije čudo što završavamo po bolnicama i na infuzijama. Nije samo ona, nego mnogi od nas", kazao je Krivokapić.

Krivokapić je DPS-u poručio i da se neće vratiti na vlast, te dodao da je tačno da je izjavio da mu se pripremalo hapšenje nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

On je naveo da ima pouzdan izvor za te tvrdnje, ali da ga, poput novinara, neće otkriti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije