Ex -Yu

Kriza na Kosovu: Lijekova sve manje, u podne protest "bijelih mantila"

Kriza na Kosovu: Lijekova sve manje, u podne protest "bijelih mantila"
Foto: Tanjug | Kriza na Kosovu: Lijekova sve manje, u podne protest "bijelih mantila"

KOSOVSKA MITROVICA - Situacija na Kosovu i Metohiji sve je teža. Predsjednik Srpske liste Goran Rakić kazao je poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić da su sve manje zalihe hrane, ali i energenata.

"Situacija na Kosmetu je alarmantna i mnogo je teže na jugu, a s obzirom na to da stižu hladni dani, veliko je pitanje hoće li biti dovoljno energenata za grejanje škola, vrtića, bolnica... Na pragu je humanitarna katastrofa", istakao je Rakić.

On je iznio podatak da u Južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin, zaključivši da je cilj inicijative protjerivanje Srba, a Agimu Bahtiriju je poručio: ostajemo i borićemo se mirno.

Studenti Univerziteta Prištine protestovali su u tišinu u Kosovskoj Mitrovici, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije, ali i negodovanje na odsustvo reakcije Evropske unije na ponašanje privremenih institucija na KiM.

U Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno je na liječenju 350 pacijenata i oni ne mogu da prežive ukoliko nema lijekova, kiseonika, hrane, upozorio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar se upitao gdje su sada sve one humanitarne organizacije i Lekari bez granica koji su svakodnevno dolazili kod njega da se raspituju da li će biti vakcina i lijekova za migrante.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocijenio je da se samo jakim političkim pritiskom međunarodne zajednice može efikasno ukinuti odluka Prištine o povećanju taksi na 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne Hercegovine.

On je kazao da je trenutno, situacija na sjeveru Kosova bolja jer ima zaliha, ali da je na jugu veoma teško.

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Gračanici Bratislav Lazić izjavio je danas da nove takse Prištine otežavaju snabdijevanje bolnica ljekovima i kiseonikom.

Bolnica za sada funkcioniše stabilno, ali su zalihe anestetika i lijekova za kardiološka i neurološka stanja na izmaku, rekao je Lazić za RTS. On je ukazao da se smanjuju i zalihe lijekova za djecu, napominjući da su porođaji u KBC-u svakodnevni.

"Zdravstvene ustanove južno od Ibra i dalje funkcionišu u regularnom opsegu, ali razmatramo planove da prilagodimo delovanje i rešavanje samo urgentnih stanja. Ako kriza potraje, u dužem periodu ćemo uspeti da imamo lekove na zalihama za rešavanje urgentnih stanja", kazao je Lazić.

Ističe da je za Srbe ovakvo postupanje Prištine neprihvatljivo i vrlo zabrinjavajuće.

"Ovo je negativan primer upotrebe ekonomskih mera u cilju rešavanja političkih pitanja. Kada se takve stvari primenjuju, onda posledice trpi stanovništvo", ističe direktor KBC-a u Gračanici.

"Bahtirijevo 'ujedinjenje' nezakonito, nije nadležan"

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri teži da ostvari ujedinjenje grada, piše prištinska "Gazeta ekspres" i navodi da se Bahtirijeva inicijativa ocijenjuje kao nezakonita i da je to odluka koja nije u nadležnosti jedne opštine.

U odluci o sazivanju hitnog sastanka za petak, 30. novembar u 11 časova, koju je donio predsjednik Skupštine opštine Južna Mitrovica, kao prva tačka dnevnog reda navedeno je "iniciranje promene Zakona br. 03/L-041 o administrativnim granicama opština, sa ciljem ujedinjenja Mitrovice".

"Gazeta ekspres" navodi da je Bahtiri inicijativu preduzeo bez prethodnih konsultacija sa sopstvenom strankom Alijansom za novo Kosovo (ANK), na čijem je čelu ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžet Pacoli.

Protest "bijelih mantila"

Zbog odluke Prištine da blokira dopremanje lijekova i sanitetskog materijala iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, čime se ugrožava pružanje redovne zdravstvene zaštite Srbima u pokrajini, svoje nezadovoljstvo mirnim protestom izraziće zdravstveni radnici.

Tačno u podne, u Kliničko - bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, biće održan protest "bijelih mantila", a okupljenima će se obratiti direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Milan Ivanović, predsjednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, direktor Instituta za javno zdravlje dr Milovan Krivokapić, direktorka Doma zdravlja Kosovska Mitrovica dr Miljana Nikolić i predstavnica medicinskih sestara KBC Kosovska Mitrovica.

Podršku medicinskim radnicima, svojim prisustvom, pružiće i predstavnici Srpske liste na čelu sa predsjednikom Goranom Rakićem, kao i predstavnici opština sa sjevera Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije