Ex -Yu

Krstičević: "Oluja" simbol junaštva, kruna svih pobjeda

Krstičević: "Oluja" simbol junaštva, kruna svih pobjeda
Foto: Anadolija | Krstičević: "Oluja" simbol junaštva, kruna svih pobjeda

ZAGREB - Ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević večeras je hrvatsku akciju "Oluja" u kojoj su Srbi protjerani iz Republike Srpske Krajine okvalifikovao kao "simbol vojničkog uspjeha i junaštva" i "krunu svih pobjeda".

On je na svečanoj akademiji u Zagrebu povodom 23 godine od te akcije, koju Hrvatska slavi kao "dan pobjede", rekao je je Hrvatska u "Oluji" pokazala svijetu kako se domovina voli i kako se za nju bori.

Krstičević je naveo da ta "veličanstvena" pobjeda ne bi bila moguća da nije bilo velike žrtve veterana, prenose hrvatski mediji.

"Domovinski rat temelj je Republike Hrvatske, a veterani su njen kamen temeljac. Stoga se s ponosom i zahvalnošću prisjećamo naših ranjenih i poginulih prijatelja i suboraca, bez čije žrtve ne bi bilo moguće ostvariti samostalnost", rekao je on.

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Mirko Šundov istakao je da je "Oluja" bila ključna za razvoju moderne hrvatske države.

Tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, iz Republike Srpske Krajine protjerano 250.000 Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

"Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije