Ex -Yu

Kum Goce Tržan glavom platio očev dug?

Kum Goce Tržan glavom platio očev dug?
Foto: N.N. | Kum Goce Tržan glavom platio očev dug?

Život u bačkom mjestu Đurđevo zastao je u srijedu uveče, kada je mještanin Mitar Vuković (66) sa nekoliko hitaca iz pištolja ubio Marija Trtića (28), sina svog prijatelja i vjenčanog kuma Goce Tržan, a zatim presudio i sebi metkom u sljepoočnicu.

Ubistvo i samoubistvo dogodili su se u Vukovićevoj porodičnoj kući, jednoj od najljepših u selu, "zelenoj palati", kako je mještani zovu zbog boje fasade.

"Došao sam kući iz Žablja oko podneva, a oko 13 časova čuo sam nekoliko pucnjeva. Pomislio sam da deca bacaju petarde kad im vreme nije. Otišao sam, zatim, poslom u grad, a onda mi je kćerka javila šta se dogodilo", kaže zgranuti Vukovićev komšija Vlado Gajkić.

Vlado, kao ni Slobodan Vujović, čija kuća se nalazi odmah pored Vukovićeve, u strašnoj je neverici. Obojica Vukovića decenijima poznaju kao korektnog komšiju. U kući je živio sam, a često je boravio i u stanu na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu. Ponekad mu je sestra dolazila u Đurđevo da pospremi kuću.

"Kakva je muka naterala Mitra da ubije i mladića i sebe, ne mogu da dokučim, ali strašno je što se ugasiše dva života. Ako je i novac u pitanju, pa nije valjda to preče od života?", kaže Slobodan.

U Đurđevu se nagađa da je riječ o Vukovićevoj osveti Nikoli Trtiću zbog neraščišćenih dugova, te da je Mario platio glavom očev dug. Policija je, kako saznajemo, pored dva beživotna tijela našla razbacane priznanice na iznose koji se mjere stotinama hiljada evra.

Prema prvim indicijama, Vukovićev dužnik nije bio mladi Trtić, nego njegov otac, koji je imao nekoliko mini-marketa i koji važi za jednog od najimućnijih mještana Đurđeva. Nikola i Mitar, nekadašnji dispečer u "Naftagasu" koji je po penzionisanju razvio privatni posao, često su u seoskim kafićima viđani za istim stolom u, reklo bi se, prijateljskim razgovorima.

"Mario sigurno nije poslovao sa Mitrom, on je imao svoj, odvojeni svet. Imao je stan u blizini, jedan kafić u Đurđevu i još jedan u Titelu. Bio je dobar i korektan mladić. Oženio se pre nekoliko meseci, započeo novu etapu svog života, ali eto...", tvrdi porodični prijatelj Trtićevih.

Meštani Đurđeva i dalje u šoku

Koliko se dugo Vuković borio s mišlju da "dužnički čvor" razveže na najgori mogući način, ubistvom i samoubistvom? Da li je već imao spreman pištolj kada je u srijedu oko 11 sati pozvao Marija da iz centra sela dođe u njegovu kuću na obodu Đurđeva, teško da će se ikada razjasniti. Mario je sjeo na moped i odvezao se kod Mitra.

Popodne se uveliko već bilo odužilo kada je zabrinuta Mariova sestra Mina prijavila njegov nestanak, a supruga Jadranka pozvala je njihove prijatelje i zamolola ih da odu do Mitrove kuće. Oni su pred kapijom ugledali moped, a zatim pozvali policiju. Ubrzo je Đurđevom prostrujala zastrašujuća vijest.

Vuković se dva puta ženio

Od Dušana J., prijatelja Mitra Vukovića, saznajemo da se on u dva navrata ženio, ali djece nije imao.

"Znam ga decenijama kao mirnog i staloženog čoveka, za koga nikada ni pomislio ne bih da je sposoban da uzme pištolj u ruke, a kamoli da puca u druge i u sebe", kaže Dušan.

Mitar Vuković biće sahranjen u subotu u 11 časova na mjesnom groblju u Đurđevu. Počivaće u porodičnoj grobnici sa roditeljima, s kojima je u kolonizaciji, kao dijete, došao iz Bosne u Vojvodinu.

Moj sin nikome nije bio dužan

Mariove roditelje Nikolu i Mariju strašna vijest zatekla je na Hvaru, gdje su samo dva dana prije tragedije otputovali na ljetovanje. Vratili su se u četvrtak ujutru.

"Ništa moj sin Mario nije dugovao ni Mitru, ni bilo kome, samo to mogu kazati u ovim najtežim trenucima za našu porodicu", kroz jecaje nam je rekao Nikola.

Porodica i prijatelji oprostiće se od Marija u petak u 16 časova uz opelo u mjesnom hramu. Mladić će biti sahranjen na mjesnom groblju.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije